nieuws

Honderden supers beboet door NVWA

Branche & Bedrijf 3799

DEN HAAG – In 2017 zijn negen supermarkten op last van de NVWA gesloten, waaronder drie filialen van landelijke ketens. Bijna 600 supermarkten kregen een tik op de vingers van de waakhond.

Honderden supers beboet door NVWA

Dat blijkt uit gegevens van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit waarover Distrifood beschikt na een WOB-verzoek. De inspectierapporten van de drie in 2017 gesloten ketenfilialen, twee Jumbo’s en een Aldi, schetsen een horrorscenario. Inspecteurs treffen na klachten van klanten op talloze plekken muizenkeutels en -urine aan, op zowel aangevreten als verpakte producten. Daarmee samenhangende risico’s voor de volksgezondheid zijn de reden dat de bedrijven op slot gaan.

585 supers op vingers getikt

Naast de negen sluitingen van supermarkten in 2017, kregen 585 supermarkten (waarvan 71 van een landelijke formule) een maatregel opgelegd. In 283 gevallen leidde dat tot een boete. Hetzelfde aantal supermarkten kreeg een schriftelijke waarschuwing zonder boete opgelegd, terwijl in 13 zaken een proces-verbaal werd opgemaakt. Dat laatste in vrijwel alle gevallen voor het gebruik van niet toegestane bestrijdingsmiddelen in de strijd tegen onder meer muizen.

283 boetes

De 283 opgelegde boetes varieerden in hoogte van €450 tot €6000. Het totale bedrag aan opgelegde boetes bedraagt €414.593,75, berekende Distrifood. De boetes werden onder meer gegeven voor overschrijding van de maximumtemperatuur waarop producten moeten worden bewaard. Ook het niet op juiste wijze zorgen voor de implementatie en handhaving van HACCP-regels, het niet handhaven en kenbaar maken van een rookverbod, of het schenden van regels rondom tabaksreclame werden beboet.

‘Beleid NVWA aangescherpt’

De NVWA voerde in 2016 weliswaar meer inspecties uit dan in 2017, maar dat leidde tot minder boetes en meer schriftelijke waarschuwingen. Dat is in lijn met wat een geraadpleegde hygiëne-expert die anoniem wil blijven, ervaart. ‘De NVWA heeft het beleid aangescherpt.’ Muizenplagen zijn volgens de expert ook één van de belangrijkste redenen dat er vrijwel wekelijks bedrijven, niet alleen supermarkten, worden gesloten. ‘Vooral in Randstedelijke gebieden lopen muizenplagen gemakkelijk uit de hand. En ze zijn inderdaad een gevaar voor de volksgezondheid.’

In de digitale editie een achtergrond artikel over de sluitingen. Gratis voor abonnees.  

 

Reageer op dit artikel