nieuws

CBL: Europa bedreigt inkoopkracht supers

Branche & Bedrijf 1172

CBL: Europa bedreigt inkoopkracht supers
Foto: Bert Jansen

BRUSSEL – Marc Jansen (CBL) waarschuwt voor een slechtere onderhandelingspositie van supermarkten nu niet alleen boeren, maar mogelijk ook multinationals door een EU-richtlijn beschermd gaan worden.

‘Dit dreigt echt de verkeerde kant op te gaan’, aldus Jansen tegen Distrifood.

‘Verbod op gezamenlijke inkoop supermarkten’

Brussel werkt aan een richtlijn over oneerlijke handel om mkb in de voedselketen te beschermen. Hoewel het CBL aan die noodzaak twijfelt, begonnen de alarmbellen pas echt te rinkelen toen een Italiaanse Europarlementariër vele amendementen toevoegde aan het concept. Eén daarvan gaat over een verbod op gezamenlijke inkoop door supermarkten. Dat zou betekenen dat Albert Heijn niet meer via AMS en Superunie niet meer via EMD kan inkopen. ‘Idiotie’, aldus Jansen.

‘Fabrikanten hebben helemaal geen hulp nodig’

Een ander verbreedt het toepassingsgebied, waardoor ook multinationals recht hebben op bescherming tegen de supers. ‘Zij hebben helemaal geen hulp nodig, want ze zijn al sterker. Hun marges zijn vele malen groter dan die van supermarkten. Fabrikanten gebruiken de EU-richtlijn als instrument om er zelf beter van te worden’, meent Jansen. ‘Ze worden rijker ten koste van consument en supermarkt en boeren schieten er niks mee op.’
Jansen noemt het overigens gunstig dat het Europees Parlement de uitbreidingen stuk voor stuk beoordeelt en niet alles met één hamerslag in de richtlijn zet. ‘Maar we moeten afwachten.’

Zie ook: Supers tekenen voor duurzamere keten

Reageer op dit artikel