nieuws

‘Consument kiest gezond met voedselkeuzelogo’

Branche & Bedrijf 789

DEN HAAG – Nederlandse consumenten maken een gezondere keuze als er op producten een voedselkeuzelogo op staat als het Britse verkeerslichtsysteem of de Franse Nutri-score.

‘Consument kiest gezond met voedselkeuzelogo’

Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond onder ruim 1600 consumenten. Zij kozen vaker het gezondere product als er een voedselkeuzelogo op de verpakking stond van ontbijtgranen. Zonder het logo is het lastiger om de gezondere keuze te maken.

62 procent kiest makkelijker met logo

Bijna driekwart van het panel is voorstander van een voedselkeuzelogo op de voorkant van verpakkingen, meldt de Consumentenbond in een persbericht. 62 procent van de deelnemers gaf aan daarmee makkelijker een keuze te kunnen maken. Het is de tweede keer dat de bond met onderzoek aantoont dat Nederlanders een vervanger willen van het ‘ik kies bewust’-vinkje. Het nieuwe logo moet dan wel op gezonde én ongezonde producten komen te staan en onafhankelijk van het bedrijfsleven ontwikkeld worden.

voedingslabel, voedselkeuzelogo, nutri-score, verkeerslichtsysteem

Bron: Consumentenbond

In één oogopslag

Bart Combée, directeur Consumentenbond: ‘Hoe gezond een product is, is in één oogopslag zichtbaar als er een logo met verkeerslichtkleuren op de voorkant van de verpakking staat. Een voortvarende aanpak door het ministerie van Volksgezondheid is vereist om nu écht te komen tot een evenwichtig, onafhankelijk en begrijpelijk voedselkeuzelogo’.

‘Verwarrende vinkjes’ geleidelijk uit schappen

De groene en blauwe ‘ik kies bewust’-vinkjes mogen vanaf vandaag, 19 oktober, niet meer op nieuwe productverpakkingen komen. De vinkjes zullen geleidelijk uit de winkels verdwijnen. De producten in eerder gemaakte verpakkingen hoeven niet weggehaald of vervangen te worden. In het oktobernummer van Foodmagazine, verschijningsdatum 26 oktober, leest u meer over de zoektocht naar de opvolger van het verwarrende vinkje.

Lees ook: Consumentenbond bepleit stoplichtsysteem

Reageer op dit artikel