nieuws

Wakker Dier: ‘Rabo grootste liegebeest’

Branche & Bedrijf 1206

AMSTERDAM – De Rabobank is in een verkiezing die is uitgeschreven Wakker Dier uitgeroepen tot het ‘grootste Liegebeest’ van 2018.

Wakker Dier: ‘Rabo grootste liegebeest’

De bank kreeg voor zijn verhaal over een verduurzaming van de voedingssector de helft van alle 25.000 stemmen en stak daarmee ver boven andere kandidaten uit, aldus Wakker Dier. Andere genomineerden waren, Campina, Ecostyle en aanvankelijk ook Jumbo en AH. Die werden van de lijst gehaald omdat Jumbo besloot te stoppen met de verkoop van levende kreeften en Albert-Heijn besloot om een volgens Wakker Dier valse welzijnsclaim over plofeend van de verpakking te halen.

‘Rabo investeert in plofkippen’

Volgens de stemmers doet Rabobank in zijn tv-campagne met de slogan ‘Growing a better world’ alsof de bank de voedingssector wil verduurzamen. In werkelijkheid, zegt Wakker Dier, investeert de bank in plofkippen, megastallen en fastfoodketens. ‘Growing megastallen together geeft geen betere werel’, aldus Anne Hilhorst van het campagneteam. Wakker Dier zegt te weten dat de Rabobank tussen 2012 en 2017 €6,8 miljard euro investeerde in grote vleesgiganten, zoals fastfoodketens KFC en McDonald’s. Ook financierde de bank volgens Wakker Dier de Oekraïense plofkippengigant MHP, die jaarlijks 332 miljoen plofkippen levert, bijna net zoveel kippen als in heel Nederland.

Campina

Zuivelbedrijf Campina eindigde in de competitie als tweede, de dierenvoeding Ecostyle als derde. Campina was genomineerd omdat op de melkverpakkingen staat dan hun koeien verantwoord oud worden, terwijl de koeien volgens de dierenwelzijnsorganisatie meestal voor hun zesde levensjaar naar de slacht gaan. Een gezonde melkkoe kan veertien jaar oud worden.

‘Ecostyle niet biologisch’

Kandidaat Ecostyle, een producent van diervoeding, suggereert volgens Wakker Dier met de merknaam een biologisch keurmerk te hebben, terwijl hun hondenvoer plofkip en industrievarken bevat.

AH vorig jaar ‘winnaar’

Met de jaarlijkse Liegebeestverkiezing wil Wakker Dier ‘leugenachtige claims’ over dierenwelzijn aan het licht brengen. Vorig jaar werd Albert Heijn uitgeroepen tot grootste Liegebeest, het jaar ervoor het kalfsvleesmerk Vitel-oké.

Reageer op dit artikel