nieuws

Ekoplaza deed onterecht gifvrij-claim

Branche & Bedrijf 667

Ekoplaza deed onterecht gifvrij-claim
Foto: Ron Jansen

VEGHEL – Biologische supermarktketen Ekoplaza heeft onterecht beweerd de enige gifvrije supermarkt te zijn. De Reclame Code Commissie heeft de keten bevolen de gifvrij-claim niet langer te bezigen.

Ekoplaza beweerde in reclame-uitingen de enige gifvrije supermarkt te zijn, omdat de bij de Udea-winkelformule aangesloten biologische boeren gifvrij werken.

Ook natuurlijke bestrijdingsmiddelen bevatten gif

De reclameslogan suggereert dat bij het telen en verwerken van producten geen enkele vorm van gif wordt gebruikt. Het spuiten van ‘natuurlijke’ bestrijdingsmiddelen is echter toegestaan in de biologische landbouw. De supermarkt kan volgens de Reclame Code Commissie in haar verweer de absolute gifvrij-claim niet garanderen, omdat de producten van Ekoplaza residuen van biologische gewasbeschermingsmiddelen kunnen bevatten, zij het in kleine hoeveelheden. De slogan ‘Enige gifvrije supermarkt’ is daarom in strijd met de reclamecode. De RCC draagt de keten daarom op om niet meer op dergelijke wijze reclame te maken.

Klacht over gifvrij-claim van akkerbouwer

Indiener van de klacht is Martijn Knuivers, akkerbouwer in Winterswijk-Meddo. De gangbare teler stoorde zich aan de in zijn ogen suggestieve reclame van de biologische supermarktketen. ‘De bewering dat Ekoplaza de enige gifvrije supermarkt is, was naar mijn mening misleidend. Alle Nederlandse akkerbouwers, zowel gangbare als biologische, doen hun best gezonde producten te telen, al dan niet met gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Ongeveer de helft van de chemisch-synthetische gewasbeschermingsmiddelen laat geen resten achter op de producten, waardoor dus ook van deze gangbare producten gezegd kan worden dat ze ‘gifvrij’ zijn. In de biologische landbouw worden ook bestrijdingsmiddelen gebruikt, weliswaar natuurlijke, maar hiervan kunnen ook resten op de producten achterblijven. Natuurlijk gif is ook gif.’ Of een middel van natuurlijke of chemisch-synthetische oorsprong is, zegt volgens Knuivers niets over de toxiciteit van het middel. ‘Uit een studie van de Europese Unie blijkt dat biologische bestrijdingsmiddelen zelfs giftiger kunnen zijn dan chemisch-synthetische.’

Zie ook: Ekoplaza doopt zichzelf gifvrij

Reageer op dit artikel