nieuws

NVWA telt al meer recalls dan in 2017

Branche & Bedrijf 789

DOETINCHEM – De teller met productrecalls en veiligheidswaarschuwingen voor levensmiddelen staat halverwege het jaar op 68, nu al vier meer dan in heel 2017.

NVWA telt al meer recalls dan in 2017
Bron: Shutterstock

Dat blijkt uit een inventarisatie van Distrifood van het aantal meldingen op de website van voedselwaakhond NVWA. Er is dus al sprake van 6,26 procent stijging. Vorige week waren er weer verschillende meldingen. Zowel Plus als Emté gaven aan dat klanten met melkintolerantie klachten kunnen ondervinden als zij Curry Madras of Groene Curry van The Greenery eten. De kokosmelk van de curry’s bevat melkeiwit, terwijl melk niet als allergeen op de ingrediëntenlijst staat. De melding van The Greenery bij de NVWA was de 68e van de lopende jaargang.

NVWA: ‘Niet per se zorgelijk’

‘Dat het aantal waarschuwingen en recalls groeit, is niet per se zorgelijk’, zegt NVWA-woordvoerder Tjitte Mastenbroek. De waarschuwingen op de website worden door fabrikanten zelf aangeleverd. Mastenbroek: ‘Bedrijven hebben de verantwoordelijkheid de afnemer te informeren. Ik zie niet een directe aanleiding voor het hogere aantal veiligheidswaarschuwingen en recalls. Ze letten gewoon goed op.’ Ook Leo Jansen, als schade-expert betrokken bij productrecallspecialist Recall Solutions, zegt dat de stijging vooral door het verantwoordelijkheidsbesef van bedrijven en fabrikanten komt. ‘Het risico op imagobeschadiging is groot, zowel voor een A-merk als voor eigen merken.’ Bedrijven zijn bang voor de media en durven een stille recall niet meer aan. ‘Als het misgaat of als achteraf blijkt dat producten weg zijn gehaald, krijgen bedrijven er flink van langs. Er moet altijd iemand schuldig zijn’, zegt Jansen.

‘Salmonella in zalm is hittegolfeffect’

Zowel het NVWA als Jansen vinden de stijging geen opvallende ontwikkeling. Jansen: ‘Het is net als met het weer: soms is het warm, soms is het koud.’ IJsbrand Velzeboer van Scienta Nova erkent wel dat er een aanzienlijke stijging is. ‘Ja, het lijkt wel een hobby van de NVWA. Vooral het aantal flauwekul-recalls, zoals ik ze noem, is groot. Dat zijn recalls op het gebied van allergenen, maar elke idioot weet toch dat een mueslireep noten bevat?’ Velzeboer verwacht de komende maanden overigens nog meer meldingen, omdat in de vakantieperiode meer calamiteiten plaatsvinden. Invalkrachten worden onvoldoende opgeleid en hitte veroorzaakt bacterieresistentie. ‘De vondst van salmonella in de zalm, pas, is duidelijk een hittegolfeffect.’

Lees ook: Plus en Emté roepen wederom curry’s terug

Reageer op dit artikel