nieuws

’81 miljoen dieren vroegtijdig afgemaakt’

Branche & Bedrijf 730

AMSTERDAM – Jaarlijks worden in Nederland 81 miljoen dieren vroegtijdig geslacht. Dat meldt actiegroep Wakker Dier op basis van eigen onderzoek.

’81 miljoen dieren vroegtijdig afgemaakt’
Volgens Wakker Dier worden jaarlijks 81 miljoen dieren voortijdig afgemaakt

Bijna een op de zeven dieren in de veehouderij wordt te vroeg geslacht, dat blijkt volgens Wakker Dier uit eigen onderzoek.  Volgens de dierenrechtenorganisatie kiezen boeren er door de hoge prijsdruk al snel voor om onrendabele dieren voortijdig te laten sterven. ‘Dierenverspilling, dat is het. Door kiloknallers is de veehouderij zo’n centenkwestie geworden dat dierenlevens niets meer waard zijn’, aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Miljoenen hennen en haantjes

Per jaar worden 34 miljoen leghennen geslacht als ze in de rui gaan, omdat ze daarna iets minder eieren leggen. Verder worden jaarlijks 39 miljoen haantjes vergast omdat het mannetjes zijn en dus geen eieren kunnen leggen. Ook groeien ze te langzaam voor de vleesproductie. Vleeskuikens, koeien, varkens, geiten, schapen en konijnen worden jaarlijks eveneens voortijdig afgemaakt vanuit rendementsoverwegingen, aldus de organisatie

‘Dierenverspilling door kiloknallers’

Volgens Wakker Dier is het de morele plicht van bedrijfsleven, overheid en consument om deze dierenverspilling aan te pakken. ‘Als er een einde komt aan kiloknallen neemt de prijsdruk af. Bovendien kan de boer dan investeren in andere managementsystemen, bijvoorbeeld om de waardeloze haantjes weer een waarde te geven’, aldus de actiegroep.

Eigen onderzoek Wakker Dier

Wakker Dier legde voor het onderzoek cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland bij elkaar. De dieren die jaarlijks sterven door stalbranden of worden geruimd vanwege dierziektes zijn er buiten gelaten, aldus de organisatie.

Reageer op dit artikel