nieuws

Kuipers (Jumbo) vierde man bij WK-finale

Branche & Bedrijf 1830

Kuipers (Jumbo) vierde man bij WK-finale
Foto: EPA

MOSKOU – Jumbo-ondernemer en scheidsrechter Björn Kuipers komt zondag in het Loezjniki-stadion van Moskou in actie bij de WK-finale, maar niet binnen de lijnen.

De wereldvoetbalbond FIFA heeft de Oldenzaalse Jumbo-franchisenemer aangesteld als vierde man. De Argentijnse arbiter Néstor Pitana heeft de leiding over de finale tussen Frankrijk en Kroatië. Kuipers hoopte vurig zijn tweede mondiale eindronde te mogen afsluiten met het fluiten van de finale. De 45-jarige Jumbo-man moet echter genoegen nemen met een rol als vierde official. Kuipers regelt onder meer de wissels en komt alleen binnen de lijnen als er iets gebeurt met Pitana. Erwin Zeinstra, een van de twee vaste assistenten van Kuipers, fungeert als reserve-assistent in Moskou.

Kuipers floot vier wedstrijden

Kuipers vervulde de rol van vierde official woensdag ook al tijdens de halve finale tussen Kroatië en Engeland (2-1 na verlenging). Kuipers floot zelf de groepswedstrijden Egypte – Uruguay en Brazilië – Costa Rica, de achtste finale tussen Rusland en Spanje en de kwartfinale Engeland – Zweden. Voor de eindstrijd tussen twee Europese landen kiest de FIFA voor een Zuid-Amerikaan. De wedstrijd om het brons tussen België en Engeland staat zaterdag in Sint-Petersburg onder leiding van Alireza Faghani uit Iran.

Laatste grote toernooi

Het WK is het laatste grote toernooi van Kuipers, die het na twee WK’s (2014 en 2018) en twee EK’s (2012 en 2016) tijd vindt om plaats te maken voor Danny Makkelie. De tien jaar jongere Makkelie is ook in Rusland actief, als video-arbiter. De Zuid-Hollander assisteert in die rol bij de WK-finale.

Beste Jumbo van Nederland

De Jumbo van Björn Kuipers is in 2016 verkozen tot beste Jumbo van Nederland. De winkel van de scheidsrechter kreeg dat in december van dat jaar te horen tijdens een feest op het Mediapark in Hilversum. Kuipers en zijn vrouw Marlies openden hun voormalige C1000 aan de Deken Scholtenstraat medio 2015 als Jumbo. Aanvankelijk zou Kuipers met zijn drie C1000-vestigingen de overstap maken naar Albert Heijn, maar hij verkoos Jumbo. Zijn twee andere winkels deed hij van de hand.

Reageer op dit artikel