nieuws

Ravage bij Leeuwardense AH na plofkraak

Branche & Bedrijf 1485

Ravage bij Leeuwardense AH na plofkraak

LEEUWARDEN  – Het filiaal van Albert Heijn aan het Lieuwenburg in Leeuwarden is voorlopig gesloten na een plofkraak op een geldautomaat in de gevel.

Wanneer de winkel weer open kan, is nog ongewis. ‘De politie moet eerst het onderzoek afronden. Pas dan kunnen wij bekijken of het pand begaanbaar is’, laat AH-woordvoerder Marc Potma desgevraagd weten. ‘Voorlopig kunnen we nog niet naar binnen. Het hangt af van de toestand die we aantreffen of en wanneer we weer open kunnen.’ Op de Facebookpagina van het filiaal is te lezen dat de winkel in ieder geval vandaag (vrijdag) gesloten blijft. In een latere update, rond 15.45 uur, meldde de winkel zaterdagochtend weer open te gaan.

Vroege ochtend

De plofkraak had rond 3.45 uur in de vroege ochtend van vrijdag 1 juni  plaats. Doelwit was een ABN Amro automaat in de gevel van de supermarkt. Door de ontploffing is een deel van de gevel eruit geblazen. Een twaalftal boven de supermarkt gelegen woningen is ontruimd. Op een foto van de politie die op  Twitter is geplaatst is te zien dat een deel van de gevel is weggeblazen. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD)  heeft onderzoek verricht of er mogelijk nog explosieven zijn achtergebleven, daarna kon de politie het pand in voor sporenonderzoek. Of er geld is buitgemaakt bij de plofkraak, is nog niet duidelijk.

Tekst loopt door onder foto.

Mogelijke verdachte aangehouden

De plofkraak is gepleegd door een nog onbekend persoon die op een scooter is gevlucht, meldt de omroep. Tijdens een zoekactie door de politie is een mogelijke verdachte in Leeuwarden aangehouden. Op Burgernet werd opgeroepen uit te kijken naar verdachte personen, busjes en scooter, maar zelf geen actie te ondernemen.

Jumbo mag wel open

In eerste instantie was het ongewis of andere winkels op het winkelcentrum wel open mochten. Dat meldde een Jumbo-filiaal op Facebook. Inmiddels heeft deze winkel op zijn Facebookpagina gezet open te zijn en heeft daar een Like en win actie aan gekoppeld waarbij klanten kans maken op een cadeaukaart van €20.

Een video van The Jukebox van de door de plofkraak getroffen AH

 

Reageer op dit artikel