nieuws

Personeel Lidl-dc legt vandaag werk neer

Branche & Bedrijf 1990

Personeel Lidl-dc legt vandaag werk neer

TIEL  – Medewerkers van een distributiecentrum van Lidl hebben vrijdag vijf uur lang het werk neergelegd. De staking heeft te maken met de voorgenomen verhuizing van de vestiging van Tiel naar Oosterhout begin volgend jaar. Volgens vakbond FNV wil Lidl extra reiskosten van werknemers slechts maximaal een half jaar vergoeden.

‘Wij vragen niets extra’s, maar waarom moeten wij geld bijleggen om ons werk te kunnen blijven doen’, zo wordt een werknemer van het dc geciteerd in het persbericht van FNV. Het personeel vreest er financieel op achteruit te gaan als ze bij Lidl blijven werken na de verhuizing. Lidl ging volgens FNV niet in op een ultimatum dat tot donderdagmiddag liep. Lidl heeft volgens de bond geen serieuze poging gedaan om tegemoet te komen aan de eisen van de werknemers. Er werken ongeveer 180 mensen op de locatie in Tiel. Of de staking tot overlast heeft geleid in de winkels is niet duidelijk.

Staking van 6.00 tot 11.00 uur

Lidl kondigde in oktober 2016 de bouw van het nieuwe distributiecentrum in Oosterhout aan. ‘Het nieuwe dc van de Duitse supermarktketen wordt 500 meter lang en moet de blikvanger worden van het bedrijventerrein dat momenteel langs de A15 in Oosterhout verschijnt’, zo schreef dagblad De Gelderlander toen. De werknemers in het dc legden vanmorgen tussen 6.00 uur en 11.00 uur het werk neer. De bond wil dat na de verhuizing naar Oosterhout minimaal de feitelijke reiskosten worden vergoed en dat Lidl voor dagelijks vervoer van de werknemers zorgt. Ook moet er een regeling komen voor werknemers die niet willen meeverhuizen.

Lidl moet vervoer gaan regelen

Fatma Bugdayci van FNV Handel: ‘Mensen met een auto gaan meer kilometers rijden, dit betekent dat ze niet alleen meer geld kwijt zijn aan benzine maar ook aan onderhoud van de auto. Bovendien, niet iedereen heeft een auto of kan die betalen. Voor hen moet Lidl vervoer regelen dat aansluit op de gewone werktijden.’

Zie ook: Massale stakingen bij Lidl in België

Reageer op dit artikel