nieuws

Eric Albada Jelgersma (79) overleden

Branche & Bedrijf 3860

Eric Albada Jelgersma (79) overleden
Foto: ANP

LABARDE – Oud-supermarktondernemer Eric Albada Jelgersma is gisteren (donderdag 21 juni) overleden.

Albada Jelgersma is 79 jaar geworden. Zijn overlijden werd bekendgemaakt door de directeur van een van zijn Franse wijnhuizen, schrijft de NOS. Waaraan hij is overleden, is niet duidelijk.

Aan basis van Laurus

Eric Albada Jelgersma stond aan de basis van supermarktconcern Laurus, bekend van formules als Edah, Super de Boer en Konmar. In 2009 werd Laurus overgenomen door Jumbo, toen alleen Super de Boer nog als formule bestond binnen het concern. De steenrijke Albada Jelgersma (geschat vermogen: €320 miljoen), was toen al niet meer actief. Feitelijk was hij sinds 1996 niet meer betrokken, al bleef hij sindsdien grootaandeelhouder van Laurus.

Albada Jelgersma was verlamd

De supermarktondernemer raakte in 2005 verlamd, na een ernstig ongeluk op zijn zeilschip. Hij was sindsdien gekluisterd aan een rolstoel. Het was niet de enige persoonlijk tegenslag in het leven van Albada Jelgersma. In 1987 werd zijn toen 10-jarige dochter ontvoerd. Zij werd echter ongedeerd teruggevonden en de ontvoerders werden gepakt.

Wijnhuis net veroordeeld tot boete

Op de dag van Albada Jelgersma’s overlijden werd ook bekend dat een van zijn wijnhuizen, Château Giscours, een boete krijgt van €200.000 voor het toevoegen van suiker aan wijn. Deze methode om het alcoholpercentage te verhogen, is niet toegestaan in de Franse wetgeving. De directeur van het wijnhuis, Alexander van Beek, kreeg een voorwaardelijke celstraf opgelegd, maar ging in beroep.

Lees ook: Eric Albada Jelgersma in zeven citaten

Lees ook: Het wilde leven van Eric Albada Jelgersma

 

Reageer op dit artikel