nieuws

Jumbo-afperser krijgt extra straf

Branche & Bedrijf 2878

Jumbo-afperser krijgt extra straf
Foto: ANP

LEEUWARDEN – De man die in 2015 supermarktketen Jumbo heeft afgeperst is vrijdag door het gerechtshof in Leeuwarden veroordeeld tot een celstraf van tien jaar. Dat is twee jaar langer dan het vonnis van de rechtbank in 2016.

Ook moet hij een schadevergoeding betalen van 72.000 euro aan Jumbo en 18.000 aan een casino dat ook moest worden ontruimd.Volgens het hof staat vast dat de 53-jarige Alex O. meerdere dreigmails en -brieven heeft gestuurd naar Jumbo. Er moesten 2000 bitcoins worden betaald om te voorkomen dat hij bommen liet ontploffen bij diverse filialen. Jumbo ging er niet op in. Bij twee vestigingen in Groningen zijn later explosieven aangetroffen, gemaakt met onder meer een kookwekker en kerstlampje. Eén ging af en vernielde een ruit en gevel. De bom die niet ontplofte, had een kracht van vijf tot acht handgranaten. Een filiaal in Zwolle ontving een verjaardagskaart met twee gram explosieve stof.

Tweede keer tien jaar

O. werd thuis aangehouden toen Jumbo op 9 oktober 2015 de laatste dreigmelding kreeg. Bij hem werden spullen aangetroffen waarmee explosieven kunnen worden gemaakt. Zijn DNA zat onder de postzegel van de verjaardagskaart. O.’s verklaring dat het celmateriaal via een ander op de zegel kan zijn gekomen, vindt het hof niet geloofwaardig. ‘De tien jaar komt mij bekend voor’, zei O. bij het aanhoren van de uitspraak. Hij kreeg in 1993 al eens tien jaar cel voor een soortgelijk delict. Het hof komt mede door zijn strafblad tot een hogere straf dan de rechtbank had opgelegd en ook hoger dan de acht jaar celstraf die het Openbaar Ministerie wederom had geëist. Het hof tilt er ook zwaar aan dat O. met zijn acties veel maatschappelijke onrust heeft veroorzaakt.

Lees ook: Jumbo-afperser gaat in hoger beroep

Reageer op dit artikel