nieuws

Eerste Nederlandse Plastic Attack in Groningen

Branche & Bedrijf 2318

Eerste Nederlandse Plastic Attack in Groningen
Plastic Attack bij een supermarkt in Bristol. Still uit een video op de Facebookpagina van de BBC.

GRONINGEN – Groningen krijgt in Nederland de primeur van een zogenoemde Plastic Attack. Donderdag 12 april laten shoppers daar in een falshmob de plastic verpakkingen van door hen gekochte producten achter.

De vestiging van Albert Heijn aan de Korenbeurs in Groningen is het doelwit van de eerste Plastic Attack in Nederland. Dit meldt het Dagblad van het Noorden. Volgens de krant laten shoppers plastic verpakkingen achter in de supermarkt om zo te protesteren tegen het overmatig gebruik van plastic verpakkingen.

Filmpje als inspiratie

Initiatiefnemer Hugo Brouwer zegt op het idee te zijn gekomen dankzij een filmpje van een Plastic Attack bij een supermarkt in het Britse Bristol. ‘Daar was ik van gecharmeerd omdat dit een schoolvoorbeeld is van de eigen verantwoordelijkheid die de consument heeft in zijn koopgedrag’, zegt hij in de krant. Samen met kunstenares Maria Koijck die kunstwerken maakt van plastic besloot hij zo’n zelfde flashmob te jouden waarbij een groep mensen alle plastic op de vloer van de supermarkt achterlaat.

Onnodig plastic

Volgens Brouwer kun je zo laten zien dat je als individu af wil van plastic verpakkingen. ‘Waarom zitten tomaatjes in zo’n plastic beker met gaatjes? Aardappels in een plastic zak? Dat is helemaal niet nodig’, aldus Brouwer die overigens niet perse tegen plastic verpakkingen is. ‘Als ik brood koop, ben ik blij dat er een plastic zak omheen zit.’

Vaker Plastic Attack

Het blijft als het aan hem ligt niet bij een eenmalige actie. Twee dagen na de eerste actie wil hij een soortgelijke actie bij een vestiging van Jumbo houden. En een week later is een filiaal van Lidl aan de beurt. Hij zegt niet te weten hoeveel mensen hij kan verwachten. In Groningen heeft de actie wel sympathisanten, blijkt uit een poll van het Dagblad van het Noorden. Meer dan de helft van de stemmers zegt zich in meer of mindere mate zorgen te maken over plastic afval.

De video die Hugo Brouwers inspireerde tot zijn Plastic Attack

Reageer op dit artikel