nieuws

NL proeftuin foodbezorging met bitcointech

Branche & Bedrijf 2273

NL proeftuin foodbezorging met bitcointech

AMSTERDAM – PostNL en INS ecosystem gaan Nederland als proeftuin gebruiken voor foodbezorging op basis van blockchain. Fabrikanten gaan rechtstreeks transacties aan met consumenten. PostNL doet de bezorging en fullfilment. INS tekent voor de technologie.

Dat maken PostNL en INS ecosystem bekend over hun e-commerceplan. Zij hebben een principe-overeenkomst getekend waarbij blockchaintechnologie zal worden ingezet voor de uitrol van foodbezorging in Nederland. Met deze technologie kunnen A-merken zonder tussenkomst van supermarkten rechtstreeks food verkopen aan consumenten. PostNL verzorgt de logistiek en fulfilment. De blockchaintechnologie is bekend van bitcoins.

Blockchain leidt tot directe verkoop

Blockchain is een technology die transacties mogelijk maakt van persoon tot persoon, lees: van fabrikant tot consument. Bitcoins zijn een belangrijk voorbeeld van deze technologie. Voordeel van deze ‘transactiesoftware’ voor A-merken is dat zij zelf bindende prijzen kunnen voorschrijven aan de klanten. In Nederland is dat op dit moment via de supermarkt niet mogelijk: fabrikanten mogen supermarkten alleen een consumentenadviesprijs geven, om verticale prijsbinding te voorkomen en concurrentie levendig te houden. Experts stellen dat met deze directe verkoop kruidenierswaren wel eens tot 30 procent goedkoper kunnen worden.

Beloftes technologie zijn groot

De beloftes van de nog niet bewezen technologie gaan nog verder. Zo zou een klant die een bepaald volume Coca-Cola per maand koopt én geen concurrerend merk substantiële kortingen kunnen krijgen van Coca-Cola. Maar het gaat zelfs verder. De korting kan een coupon zijn die de klant op het platform inwisselt of – en dat is ook nieuw – kan aanbieden aan wie dan ook op het platform. Deze vorm van promotie zou veel goedkoper zijn dan advertenties of folderbijdragen.Nadeel van de blockchaintechnologie is de enorme energieconsumptie.

Lees ook: PostNL stapt in Stockon

Het project moet later dit jaar worden uitgerold.

Reageer op dit artikel