nieuws

Plofkraker AH blijkt Utrechtse politicus

Branche & Bedrijf 5725

Plofkraker AH blijkt Utrechtse politicus
Foto: Shutterstock

UTRECHT/DRUTEN – Eén van de drie mannen die door de politie werd opgepakt wegens een poging tot een plofkraak bij de Albert Heijn in het Gelderse Druten blijkt kandidaat-raadslid te zijn voor de partij Stadsbelang Utrecht.

Dat meldt AD/Utrechts Nieuwsblad. Het gaat om een 30-jarige man die in de krant wordt geïdentificeerd als Steven Kilian, de nummer tien op de kieslijst van de lokale partij. Ook vier jaar geleden was hij al namens deze partij verkiesbaar, toen op de zesde plek van de ranglijst. Hij kreeg toen 119 voorkeursstemmen en werd niet in de raad gekozen. De man werd samen met stadsgenoten van 23 en 24 jaar oud op 24 februari van dit jaar opgepakt in Druten. De twee stadsgenoten werden op heterdaad betrapt toen ze de ruit van de lokale Albert Heijn hadden vernield om zo toegang te krijgen tot de ING-geldautomaat.

Opgepakt in busje in de buurt

De twee mannen hadden gereedschap en explosieven bij zich om de automaat te kraken. Niet veel later werd ook Kilian opgepakt. Hij lag te slapen in het busje van zijn bedrijf dat ietsje verderop geparkeerd stond. De explosieven werden niet veel later gecontroleerd tot ontploffing gebracht. Het voorarrest van de verdachte is recent met negentig dagen verlengd. Volgens de krant werd Kilian eerder al eens verdacht van mishandeling. ‘Het is verschrikkelijk nieuws en het gaat om een ernstige verdenking. Maar het is ook een verdenking en hij is nog niet veroordeeld’, zo wordt lijsttrekker Cees Bos van de de Utrechtse stadspartij in de krant geciteerd.

Naam ging al rond

Bos bevestigt dat het om Kilian gaat, die hem heeft laten weten af te zien van zijn zetel als hij woensdag gekozen wordt. Dat de naam bekend zou worden was volgens Bos onvermijdelijk. ‘Zijn naam ging al dagen rond in het geruchtencircuit. Vanuit het belang van de partij ben ik blij dat dit nu naar buiten komt. Voor ons is het boek nu gesloten. Wij willen door.’

Lees ook: ‘Plofkraak-Jumbo’ na drie weken weer open

Reageer op dit artikel