nieuws

Oud-topman Vos van Schuitema overleden

Branche & Bedrijf 4038

Oud-topman Vos van Schuitema overleden
In 1988 zocht Schuitema bescherming onder de paraplu van Ahold tegen pogingen van Unigro-topman Eric Albada Jelgersma om het bedrijf vijandig over te nemen. Hier schudden Albert Heijn en Ide Vos de hand op de gesloten deal. Schuitema maakte zich pas in 2009 weer los van Ahold.

STAVOREN – Afgelopen weekend is voormalig topman Ide Vos van Schuitema overleden.

Dit heeft zijn familie aan Distrifood laten weten. Vos is 81 jaar geworden.

Ahold

Vos leidde Schuitema in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw. Hij kreeg vooral bekendheid doordat hij Schuitema in handen van Ahold dreef. Vos deed dat, omdat hij een fusie met Unigro wilde voorkomen. Unigro werd destijds geleid door Eric Albada Jelgersma. De handelswijze van Vos zorgde destijds voor de nodige opschudding en woede bij ‘AJ’. Zie het artikel uit Distrifood hieronder.

Commissaris

Na zijn terugtreden in 1995 bleef Ide Vos nog een groot aantal jaren commissaris bij Schuitema. Pas vlak voor de verkoop van C1000 trad hij terug bij het levensmiddelenconcern.

Uit Distrifood 2005:

Albada Jelgersma onthult geheime gesprekken met Schuitema

ROTTERDAM – In het diepste geheim zijn begin jaren negentig gesprekken gevoerd over overname van Schuitema door Unigro. Schuitema voelde zich beperkt in zijn groeimogelijkheden binnen het Ahold-concern. De overname werd echter geblokkeerd door Ahold-topman Cees van der Hoeven, die een meerderheidsbelang wilde behouden. Die onthulling doet Eric Albada Jelgersma in een gesprek met NRC Handelsblad. De 66-jarige grondlegger van het Laurus-concern is sinds begin dit jaar verlamd. In een reeks van acht gesprekken lucht hij zijn hart tegenover de krant. De mislukte overname van Schuitema in de jaren tachtig en de lage prijs waarvoor Laurus aan Casino is verkocht, zitten hem nog steeds dwars. Bij de mislukte verkoop van Schuitema hekelt hij de rol van ex-Schuitema-baas Ide Vos, die hem zou hebben verraden, maar hem later weer benaderde.  ‘Na een paar jaar kwam Ide Vos bij me terug. Hij had spijt gekregen. Hij mocht niks bij Ahold, niet expanderen, niks. Ahold had zijn eigen buitenlandbeleid en Schuitema mocht dat niet óók doen. Dus wilde Ide Vos van Ahold af en samen met Unigro verder. Toen zijn we weer gaan onderhandelen’, aldus Albada Jelgersma. Ide Vos herinnert het zich heel anders. ‘Schuitema wilde groeien en dan zoek je naar mogelijkheden. Maar dat wij alsnog naar Unigro wilden, dat was alleen maar de droom van Albada Jelgersma.’

Reageer op dit artikel