nieuws

OM eist weer 8 jaar cel tegen Jumbo-bomber

Branche & Bedrijf 1978

OM eist weer 8 jaar cel tegen Jumbo-bomber
Camerabeelden van de Jumbo-bomber.

LEEUWARDEN – Het Openbaar Ministerie eist in hoger beroep acht jaar cel tegen Alex O., beter bekend als de Jumbo-bomber. Hij wordt verdacht van het afpersen van supermarktketen Jumbo in 2015.

De zaak wordt donderdag behandeld bij het gerechtshof in Leeuwarden.

Eerder al tot acht jaar cel veroordeeld

De rechtbank in Groningen veroordeelde de man in 2016 eveneens tot acht jaar gevangenis. De 53-jarige Groninger zou Jumbo meerdere dreigmails en -brieven hebben gestuurd. Er moesten 2000 bitcoins worden betaald om te voorkomen dat hij bommen liet ontploffen bij diverse filialen. Jumbo ging niet op de eis in.

Explosieven en explosieve stof bij Jumbo-winkels

Bij twee vestigingen in Groningen werden later explosieven aangetroffen, de eerste in de nacht van 8 op 9 mei 2015. Eén bom ging af en vernielde een ruit en gevel. De bom die niet ontplofte had een kracht van zes tot acht handgranaten. Een supermarkt in Zwolle ontving een verjaardagskaart met twee gram explosieve stof.

Ontruimingen en onrust

De bommen zorgden voor ontruimingen en veel onrust. Onderzoek van de politie leidde tot diverse aanwijzingen. DNA van de Jumbo-bomber zat onder de postzegel van de verjaardagskaart. Het tin dat is gebruikt om de bommen te solderen, kwam overeen met tin dat bij O. werd aangetroffen. Daarnaast werden in zijn woning chemicaliën gevonden waarmee explosieven kunnen worden gemaakt, zat de ontbrekende batterij van zijn telefoon in de kaart en had O. kookwekkers gekocht die gelijk waren aan de wekkers in de explosieven. In een bom zat een haar van O.

Jumbo-bomber werd oktober 2015 aangehouden

Een tante stapte naar de politie nadat ze O. had herkend op bewakingsbeelden. O. werd thuis aangehouden toen Jumbo op 9 oktober 2015 de laatste dreigmelding kreeg. Hij zat precies op dat moment achter zijn computer. Sinds de aanhouding zijn er geen bedreigingen meer geweest. Ook zijn zoon werd opgepakt, maar die is niet vervolgd.

Zie ook: Jumbo-bomber moet acht jaar de cel in

Reageer op dit artikel