nieuws

Marshoek in hoger beroep in zaak sapmachines

Branche & Bedrijf 3138

Marshoek in hoger beroep in zaak sapmachines
Een klant tapt vers sinaasappelsap. Foto: Koos Groenewold

ARNHEM – Financieel dienstverlener Marshoek heeft hoger beroep ingediend in een rechtszaak die draait om de belastingplicht over sinaasappelsap dat in de supermarkt wordt getapt.

Enkele weken geleden werd bekend dat een supermarktondernemer een rechtszaak verloor die draaide om de vraag of hij al dan niet vervaardiger en dus belastingplichtige is van sinaasappelsap dat klanten in de winkel zelf tappen. Hij maakte bezwaar tegen de aangifte verbruiksbelasting en verzocht bij het indienen om de zaak te laten behandelen door de belastingkamer van een rechtbank.

Marshoek als initiator

Marshoek bleek later de initiator van de zaak te zijn. Volgens René Smit van de organisatie was de zaak bedoeld om de regels rond het vervaardigen van sap aangepast te krijgen. ‘In 2014 is het belastingbeleid gewijzigd, eigenlijk om te zorgen dat grote producenten wel verbruiksbelasting betalen, maar sportclubs, horecazaken en supermarkten hiervan vrijgesteld zouden worden.’ Er werd destijds een belastingvrije grens van 12.000 liter per jaar afgesproken.

‘Nooit bedoeling dat supers boven grens zouden komen’

Smit: ‘Het was nooit de bedoeling dat supermarkten de belasting zouden moeten gaan betalen. Niemand dacht dat supermarkten boven die 12.000 liter zouden komen.’ Nu vertegenwoordigt Marshoek alleen al in deze zaak 50 supermarktondernemers die hierboven zitten, sommigen produceren zelfs bijna 30.000 liter.

Hoger beroep is ingediend

Smit laat nu weten dat Marshoek donderdag bij het gerechtshof in Arnhem hoger beroep heeft ingediend. Eerder al gaf hij aan dat de eerste uitspraak van de rechter niet het einde zou zijn van de zaak. ‘We gaan door, als het nodig is tot aan de Hoge Raad.’

Gaat niet om hoge bedragen

Om hoge bedragen gaat het overigens niet. De eiser betaalde over de jaren 2014 en 2015 bedragen van respectievelijk €296 en €288. Voor supermarkten die versgeperst sap verkopen geldt tot 12.000 liter per jaar een belastingvrijstelling. De ondernemer in kwestie verkocht in de jaren waar het in de zaak om draaide telkens ruim 17.000 liter, wat hem volgens de wetgeving belastingplichtig maakt.

Zie ook: Vijf trends in koelverse vruchtensappen

Reageer op dit artikel