nieuws

Kuikens bij Twentse Jumbo weg na kritiek

Branche & Bedrijf 2727

Kuikens bij Twentse Jumbo weg na kritiek
Foto: Pixabay

WESTERHAAR – De Jumbo-vestiging in Westerhaar heeft na flinke kritiek besloten om twintig kuikentjes die in de winkel stonden, daar weg te halen.

Ondernemer Bertus Veld van de winkel in de Twentse plaats had sinds vorige week een bak met kuikentjes in zijn winkel staan, schrijft Tubantia. Veld deed dit in het kader van Pasen. Het was niet zijn bedoeling de diertjes te verkopen, na Pasen zouden ze naar een hobbyboer gaan.

Boze brief naar Jumbo over kuikens

Nadat Veld op de Facebookpagina van de winkel een filmpje over de kuikens had geplaatst, ontving het hoofdkantoor van Jumbo een boze brief van een bonte verzameling dierenorganisaties. Zij meenden dat Veld misbruik maakte van de kuikens. In een persbericht van de organisaties staat: ‘In het Jumbo-filiaal Veld Westerhaar in Overijssel worden de circa 20 plofkuikentjes gebruikt als attractie om kinderen, ouders, opa’s en oma’s de supermarkt in te lokken. Op een vraag van een klant wat er met de kuikentjes na Pasen gebeurt, doet deze Jumbo het voorkomen alsof de kuikens een lang leven blij gaan scharrelen bij een hobbyboer. Over het feit dat de kuikens over zes weken geslacht worden en van ellende door hun poten zakken, zwijgt dit Jumbo-filiaal.’

Veld vindt ophef overdreven

Naar aanleiding van de brief adviseerde Jumbo Veld vervolgens om de kuikentjes direct uit de winkel weg te halen. Iets waar de ondernemer woensdag gehoor aan gaf. ‘In het kader van de formule ga ik niet koste wat kost die kuikens houden, dus ik breng ze vanavond weg’, zegt Veld hierover in de regionale krant. Hij wil naar eigen zeggen ‘geen schade berokkenen aan Jumbo’. Desondanks vindt hij de ophef over de kuikens overdreven. ‘Want in principe heb ik twintig kuikens gered van de dood. Als ik ze niet bij Morsink (de boerderij, red.) had weggehaald, waren ze na acht weken alweer dood geweest. Zo is het, toch!?. Waar zijn we in dit land mee bezig, als we ons hier druk over maken. We moeten wel de belangrijke en onbelangrijke dingen van elkaar scheiden. En dat is hier niet het geval. Dit zijn totaal onbelangrijk dingen, waar ook nog eens helemaal niets verkeerd aan is.’

Reageer op dit artikel