nieuws

Gall & Gall houdt vakbonden buiten de deur

Branche & Bedrijf 2972

Gall & Gall houdt vakbonden buiten de deur
Foto: Bert Jansen

AMSTERDAM – Slijterijdochter Gall & Gall van Ahold Delhaize gaat de arbeidsvoorwaarden voortaan afspreken met de ondernemingsraad. Aan een cao heeft de keten geen behoefte meer en de vakbonden worden buiten de deur gehouden.

Dat meldt dagblad De Telegraaf. Gall & Gall volgt daarmee het voorbeeld van Jumbo, dat de vakbonden vorig jaar al buiten de deur zette bij afspraken voor de arbeidsvoorwaarden voor de distributiecentra. Volgens een woordvoerder van Ahold Delhaize is de stap niet onlogisch. ‘Gall & Gall heeft er nu voor gekozen om met de ondernemingsraad in gesprek te gaan over de arbeidsvoorwaarden, omdat de OR dichtbij de betrokken medewerkers staat, de organisatie goed kent en haar achterban erbij kan betrekken’, zo wordt zij geciteerd in de krant.

Mogelijk proeftuin van Ahold

FNV zegt dat gesprekken met Gall & Gall al jaren moeizaam verlopen, maar dat uit onderzoek blijkt dat medewerkers de voorkeur hebben voor een cao. Veiligheid in de winkels en werkdruk zijn belangrijke zorgen van het personeel. Een gesprek hierover met de slijterijketen leverde echter niets op. ‘Zij gaven meteen aan dat zij niets in een cao zien en een arbeidsvoorwaardenregeling willen afsluiten met de eigen ondernemingsraad.’ De bond vermoedt dat Gall & Gall een soort proefproject is voor Ahold. ‘Bij het gesprek met de Gall & Gall-directie was namelijk ook iemand van Ahold aanwezig. Dit zou wel eens een proeftuin van Ahold kunnen zijn’, aldus FNV-bestuurder Frans de Beer.

Eigen regeling is geen trend

Ook Action voerde recent een arbeidsvoorwaardenregeling in, waardoor sprake lijkt van een trend. Werkgeversvereniging AWVN ziet dat echter anders. ‘Er is geen sprake van een trend. Een aantal jaren geleden vormde de horeca een uitzondering, maar ook die sector heeft inmiddels weer een cao. We zien het nu bij Jumbo en Action, maar dat is het dan ook.’

Zie ook: Bonden slepen Jumbo voor de rechter

 

Reageer op dit artikel