nieuws

Franchise Code voorlopig van de baan

Branche & Bedrijf 1660

Franchise Code voorlopig van de baan

DEN HAAG – Er komt nog geen Nederlandse Franchise Code (NFC).

Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat laat het vooralsnog bij een algemene maatregel van bestuur om de verhoudingen tussen franchisegevers en franchisenemers te regelen.

Afwijking

Dit blijkt uit het overleg dat de staatssecretaris met de vaste Kamercommissie voor EZ gevoerd. Zij wijkt daarmee af van de lijn die door voormalig EZ-minister Henk Kamp was ingezet. Kamp was voorstander van invoering van de Nederlandse Franchise Code.

Geen overeenstemming

In een toelichting op haar besluit zegt Keijzer dat ‘er geen overeenstemming is tussen franchisegevers en franchisenemers over de nationale franchisecode. Daar zit heel veel tijd en betrokkenheid van allerlei belanghebbenden in, maar dat is voor mij dan op een gegeven moment een feit. Daarom zal ik met een uitwerking daarvan komen in een algemene maatregel bestuur, met daarin regels voor de precompetitieve fase.’

Gemiste kans

In een reactie spreekt Alex Dolphijn van advocatenkantoor Ludwig & Van Dam over een ‘gemiste kans’ en is de staatssecretaris gezwicht voor de lobby van Albert Heijn en Jumbo. Die partijen hebben zich fel verzet tegen invoering van de NFC. Dolphijn denk overigens wel dat de positie van de franchisenemers zal verbeteren. ‘Ik verwacht dat de staatssecretaris uiteindelijk met wetgeving gaat komen die voor meer evenwicht in de verhouding tussen franchisegevers en franchisenemers zal zorgen. Het gaat alleen langer duren.’

Patricia Hoogstraaten

Ook Vakcentrum-directeur Patricia Hoogstraaten, één van de drijvende krachten achter de NFC, denkt dat de staatssecretaris Keijzer met regels zal komen die het ongelijke speelveld tussen franchisegevers en -nemers  kleiner maakt. ‘Haar aanpak zal leiden tot een andere wijze van de bescherming van de franchisenemers’, aldus Hoogstraaten tegenover de site Snackkoerier.nl.

 

Zie ook: Franchise Code wordt verplicht

Reageer op dit artikel