nieuws

Detailhandel bepleit Aanvalsplan Winkeldiefstal

Branche & Bedrijf 1551

Detailhandel bepleit Aanvalsplan Winkeldiefstal

LEIDSCHENDAM – Winkeliers doen steeds minder aangiftes, omdat er geen vertrouwen is in de aanpak door politie. Detailhandel Nederland pleit daarom voor een Aanvalsplan Winkeldiefstal.

Het verschil tussen de winkeldiefstallen die politie onder ogen krijgt en wat er daadwerkelijk in winkels gebeurt, wordt steeds groter. Dit laat Detailhandel Nederland weten.

Meldingen met 5 procent gestegen

In de periode tussen 2015 en 2017 was er volgens CBS een daling van 7 procent. Maar uit een steekproef van Detailhandel Nederland onder winkeliers blijkt dat het aantal meldingen van winkeldiefstallen in diezelfde periode met 5 procent is gestegen.

Zware criminelen

Bert van Steeg, secretaris Winkelcriminaliteit bij Detailhandel Nederland: ‘Winkeldiefstal lijkt misschien een klein vergrijp, maar de daders zijn vaak lid van bendes of ontwikkelen zich tot zware criminelen.’

Onverklaarbare verschillen tussen gemeenten

De officiële aangiftecijfers laten per gemeente onverklaarbare verschillen zien, met dalingen van zelfs 20 procent in de steden als Rotterdam en Breda. Dit terwijl winkeliers juist in de grote steden met veel diefstallen worden geconfronteerd. Van Steeg: ‘De officiële cijfers schieten alle kanten op en hebben wat ons betreft nauwelijks nog waarde.’

Dalend vertrouwen winkeliers

De algemene daling wijst dan ook vooral op een dalend vertrouwen van winkeliers in de aanpak van winkeldiefstal door politie. Van Steeg: ‘Er zijn problemen met aanrijtijden en politiecapaciteit, er wordt vaak geseponeerd en het doen van aangifte wordt ontmoedigd. Sommige winkeliers zijn zelfs helemaal gestopt met het doen van aangifte bij winkeldiefstallen.’

Aanvalsplan Winkeldiefstal

Voor een geloofwaardige aanpak van criminaliteit is een betere aangifte van winkeldiefstal van doorslaggevend belang. Om het doen van aangifte na winkeldiefstal te herstellen, pleit Detailhandel Nederland voor een Aanvalsplan Winkeldiefstal. Daarin moeten de volgende punten worden geregeld: Bijhouden door gemeenten van winkeldiefstalmonitor met aanrijtijden politie, vereenvoudigen en digitaliseren aangiften én afhandeling en verbeteren van samenwerking met winkeliers door een onafhankelijke civielrechtelijke afhandeling van winkeldiefstal (Afrekenen met Winkeldieven).

Zie ook: Politierechter: zelfscan lokt diefstal uit

Reageer op dit artikel