nieuws

ABN: overcapaciteit middelgrote supers

Branche & Bedrijf 4144

ABN: overcapaciteit middelgrote supers

AMSTERDAM – Nederlandse supermarkten hebben een sterk 2017 achter de rug, maar er zijn ook redenen voor zorg. Zo is er sprake van overcapaciteit bij supermarkten tussen de 400 en duizend vierkante meter.

Dat is één van de conclusies die de bankiers van ABN Amro trekken in een vandaag verschenen sectorrapport over de detailhandel. De overcapaciteit wordt volgens het rapport versterkt door de opmars van online boodschappen. ‘Volgens GfK bedraagt het aandeel van internetboodschappen nu 3 procent; wij verwachten een stijging naar 9 procent in 2025’, aldus de bankers.

Concurrentie is ‘behoorlijk’

ABN Amro prijst de crisisbestendigheid van de supermarktsector, maar wordt de concurrentie wel ‘behoorlijk’ genoemd. Daarbij wordt erop gewezen dat consumenten ‘gemiddeld in een vaste afstand over de weg van drie kilometer elf grote supermarkten’ hebben om uit te kiezen. In totaal telt Nederland 4690 supermarkten.

Dit jaar groei van 1,5 procent

Richting de toekomst verwachten de analisten van ABN Amro dat supermarkten dit jaar 1,5 procent zullen plussen. Afgelopen jaar wonnen de supermarkten wederom terrein op speciaalzaken. Economen van ABN AMRO denken dat de verkopen bij bijvoorbeeld viswinkels en kaasboeren wel weer licht zullen stijgen, maar supermarkten laten een veel sterkere groei zien.

Foodspeciaalzaken verloren 2 procent

De verkopen van voedingspeciaalzaken daalden in 2017 nog met 2 procent, terwijl supers 1,4 procent meer artikelen verkochten. Het is vooral de beweging van supermarkten naar allerlei verse producten die de slager en bakker om de hoek hoofdpijn bezorgt.

Zie ook: Supers beginnen minder aan jaar

Reageer op dit artikel