nieuws

Zware kritiek supermarkttoppers op boerenbeleid

Branche & Bedrijf 6601

Zware kritiek supermarkttoppers op boerenbeleid

LEIDSCHENDAM – Frits van Eerd (Jumbo), Wouter Kolk (AH), Marcel Oosterwijk (Lidl) en Dick Roozen (Superunie) en Nicolás de Lope (Aldi) uiten zware kritiek op het Europese landbouwbeleid.

‘Wij spreken onze zorg uit over de voorgenomen wetgeving op het gebied van oneerlijke handelspraktijken’, aldus de vier topmannen uit de Nederlandse levensmiddelenhandel in een brief aan eurocommissaris Hogan medeondertekend door CBL-vorzitter Bert Roetert. Het betekent volgens De Lope, Van Eerd, Kolk, Oosterwijk en Roozen een lastenverzwaring: ‘De aangekondigde wetgeving op het gebied van handelspraktijken draagt niet bij aan een betere positie voor boeren in de keten of een hogere prijs voor zijn producten en voegt enkel compliance kosten en administratieve lasten toe aan de keten, die uiteindelijk op het bord van de consument terecht komen.’

Oneerlijke handel is niet bewezen

Ook betogen de topmannen gezamenlijk dat er geen sprake is van oneerlijke handelspraktijken in Nederland. ‘De bewering dat er sprake is van misbruik van marktmacht door supermarkten is onjuist. Beschuldigingen over oneerlijke handelspraktijken zijn anekdotisch van aard en missen feitelijke bewijzen. Door de jarenlange beschuldigingen zonder onderbouwing aan het adres van supermarkten, lijkt het alsof deze beschuldigingen nu voor waar worden aangenomen en een belangrijke reden zijn om over te gaan op wetgeving op gebied van handelsrelaties.’

Boeren moeten marktconform werken

Als oplossing voor de marktpositie voor boeren pleiten de topmannen voor meer marktwerking. ‘Uiteraard moeten boeren en tuinders de gelegenheid hebben om een goed inkomen te verdienen. Maar dit inkomen moet wel op de markt wordt verdiend, zoals dat voor alle ondernemers in alle sectoren van de economie geldt.’

Overigens past de brief in een Europees supermarktoffensief tegen de nieuwe wetgeving. Ook de Duitse retailers stuurden een brief met gelijke strekking. Lees hieronder de hele brief aan eurocommissaris Hogan:

Brief-Europese-Commissie-P.-Hogan-Handelsrelaties-en-supermarkten

Lees hier de Duitse brief:

CEO-Schreiben-an-Kommissar-Hogan-zu-Handelspraktiken-in-der-Lebenmittell…

Reageer op dit artikel