nieuws

Picnic goedkoper dan Dirk met A-merken

Branche & Bedrijf 14445

Picnic goedkoper dan Dirk met A-merken

DEN HAAG – Online supermarkt Picnic is de goedkoopste verkoper van A-merken onder de Nederlandse supermarkten, zo blijkt uit de jongste prijspeiling van de Consumentenbond. Picnic is goedkoper dan Dirk, Hoogvliet, de goedkoopste prijslijn van Jumbo en Vomar. Nettorama zit niet in de test. Voor huismerken zijn Aldi en Lidl de goedkoopste supermarkten.

De Consumentenbond peilde in december vorig jaar de prijzen van de 15 grootste supermarktketens én onlinebezorgsupermarkt Picnic. Bij de peiling werden in totaal 7000 prijzen genoteerd, van 150 A-merken en 120 huismerkproducten. Vooral bij Dirk zijn de prijsverschillen groot. Daar ging het gemiddeld om 40 procent. Aldi en Lidl zijn evenwel nog steeds het goedkoopst wat betreft huismerken, maar het verschil met de andere supermarkten is wel kleiner geworden: in 2015 waren zij nog zo’n 20 tot 22 procent voordeliger, nu 15 procent.

Picnic goedkoper

Opvallend is dat Picnic het beste uit de peiling van prijzen van A-merken komt. De online supermarkt is gemiddeld 6 procent goedkoper dan het gemiddelde. Spar, 12 procent duurder dan het gemiddelde, is de duurste supermarkt. Traditioneel prijssterke ketens als Dirk, Hoogvliet en Vomar, alsmede de goedkoopste Jumbo-winkels, zijn 5 procent goedkoper dan het gemiddelde en daarmee dus iets duurder dan Picnic.

Grote interne prijsverschillen Jumbo

Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat Jumbo intern grote prijsverschillen hanteert, vooral met A-merken. Oftewel de ene Jumbo is volgens de Consumentenbond duurder dan de andere. In Friesland, Groningen en Limburg zijn er bijna alleen maar duurdere Jumbo’s, meer richting de Randstad zitten de goedkopere winkels. ‘Jumbo-midden’ zit nog 4 procent onder het gemiddelde voor A-merken, terwijl Jumbo-hoog op 3 procent minder zit. Marktleider Albert Heijn is met A-merken 2 procent duurder dan gemiddeld, net als Plus, Coop en Emté.

Hoogvliet heeft twee prijslijnen in private label

Voor wat betreft huismerken komen dus Aldi en Lidl, 15 procent onder het branchegemiddelde, het goedkoopste uit de test, gevolgd door Drik en Hoogvliet die ieder 10 procent onder het gemiddelde zit, gevolgd door Vomar (9 procent), Hoogvliet (10 procent) en Deka (3). Jumbo hanteert bij huismerken wel dezelfde prijslijn bij ale winkels en zit 2 procent onder het gemiddelde, gelijk aan Picnic. Plus (4 procent duurder), Emté (6 procent duurder), Albert Heijn (8 procent duurder) en Coop (ook 8 procent) eindigen in de achterhoede. Spar (plus 20 procent) is ook met huismerken de duurste. Hoogvliet heeft overigens bij huismerken twee prijslijnen, de duurdere zit 5 procent onder het gemiddelde.

Niet te snel conclusies trekken

Toch waarschuwt de Consumentenbond om niet te stevige conclusies te trekken uit de eigen prijspeiling. ‘Nu meteen naar Picnic voor A-merken en naar Aldi en Lidl voor huismerken? Niet per se. Want er wordt nogal eens met prijzen gestunt bij supermarkten. Aanbiedingen zorgen ervoor dat je nu hier, dan daar het goedkoopst uit bent.’ De bond wijst daarbij op een eerder onderzoek waaruit Albert Heijn als beste keten voor aanbiedingen naar voren kwam.

Zie ook: Dirk: Consumentenbond doet ons tekort

Huismerken (index, gemiddelde 100)

Aldi 85
Lidl 85
Dirk 90
Hoogvliet Laag 90
Vomar 91
Hoogvliet Hoog 95
Deka 97
Jumbo 98
Picnic 98
Deen 99
———————–
Plus 104
Emté 106
Jan Linders 106
Albert Heijn 108
Coop 108
Poiesz 112
Spar 120

A-merken (index, gemiddelde 100)

Picnic 94
Dirk 95
Hoogvliet 95
Jumbo Laag 95
Vomar 95
Jumbo Midden 96
Deen 99
Deka 99
Jumbo Hoog 99
———————
Jan Linders 100
Albert Heijn 102
Plus 102
Coop 102
Emté 102
Poiesz 103
Spar 112

 

Reageer op dit artikel