nieuws

Omzet restaurants omlaag

Branche & Bedrijf 1703

Omzet restaurants omlaag
Foto: Wikipedia

DEN HAAG – Restaurants hebben in het vierde kwartaal van vorig jaar 1,2 procent minder omgezet dan een kwartaal eerder.

Het volume daalde met 1,7 procent. In de voorgaande acht kwartalen steeg de omzet van restaurants nog, zo blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft bekendgemaakt.

Cafés

De omzet van cafés, waaronder ook eetcafés en koffiebars, daalde in de laatste drie maanden van 2017 met 0,3 procent. In de voorgaande vier kwartalen steeg de omzet van cafés nog.

Hotels

De omzet van hotels, restaurants en cafés groeide in totaal in het vierde kwartaal met 0,5 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Dat is in lijn met de de ontwikkeling, want volgens het CBS nemen de opbrengsten van de horeca nu al 5 jaar achter elkaar toe.

Consumpties en overnachtingen

Het volume, dus het aantal consumpties en/of overnachtingen, dikte met 0,6 procent aan. Met het laatste kwartaal van het jaar is ook het hele jaarcijfer bekend. Vorig jaar zette de horeca 7,4 procent meer om dan in 2016. Dat is een evenaring van de recordgroei in 1999, zo gaf het CBS aan.

Fastfoodrestaurants

Met 3,3 procent stegen omzet en volume van hotels het meest in het vierde kwartaal. Hotels ontvingen eind 2017 zowel meer Nederlandse als buitenlandse gasten. Fastfoodrestaurants hebben 1,1 procent meer omgezet. Het aantal verkochte consumpties steeg binnen fastfoodrestaurants met 0,5 procent.

 

Zie ook: Minder snackbars, meer fastfoodrestaurants

Reageer op dit artikel