nieuws

Ekoplaza sluit zich aan bij Statiegeldalliantie

Branche & Bedrijf 4989

Ekoplaza sluit zich aan bij Statiegeldalliantie

AMSTERDAM – Biologische keten Ekoplaza heeft zich als eerste en enige retailer en supermarktketen aangesloten bij de Statiegeldalliantie die pleit voor invoering van statiegeld op blikjes en petflesjes.

‘Daarmee beantwoordt de supermarktketen als eerste de vraag van meer en meer consumenten naar duurzaamheid en lokale circulaire economie. Ekoplaza wordt zo een koploper in de beweging naar een circulaire economie’, aldus de Statiegeldalliantie in een persbericht. ‘De steun van een supermarktketen toont ook dat respect voor het milieu en zaken doen perfect hand in hand kunnen gaan.’

Roep om statiegeld breder

De roep om invoering van statiegeld op blikjes en kleine petflessen wordt steeds breder gedragen.  Inmiddels hebben zich ook 72 Nederlandse gemeenten bij het initiatief aangesloten. Zij tellen samen meer dan 6 miljoen inwoners. En dat aantal groeit. Steden als Arnhem en Nijmegen hebben ook besloten zich aan te sluiten. Ook de eerste Nederlandse provincie, Noord-Brabant, voegt zich bij de beweging.

Meer dan tweehonderd partners

De Statiegeldalliantie, een initiatief van Recycling Network Benelux, ging eind november van start. De teller van het totale aantal organisaties, bedrijven en gemeenten die aansloten bij het Nederlands-Belgische initiatief staat nu op 216 partners. Dat is volgens de alliantie meer dan een verdubbeling binnen minder dan een maand.

Druk op politiek neemt toe

De druk op het kabinet-Rutte en de Tweede Kamerleden om te beslissen om statiegeld uit te breiden wordt volgens de Alliantie zo steeds groter. Op 15 maart houdt de Tweede Kamer een Algemeen Overleg over statiegeld.

CBL tegen

Vorige week meldde Greenpeace al dat Ekoplaza voor invoering van statiegeld was. De milieugroepering had in januari een vragenlijst naar 22 Nederlandse supermarkten gestuurd met vragen over zwerfafval, statiegeld en duurzaamheid. Aldi meldde neutraal te staan in de kwestie. Andere supermarktketens lieten bij monde van brancheorganisatie CBL weten tegen te zijn, aldus Greenpeace.

Reageer op dit artikel