nieuws

Ekoplaza als enige super pro statiegeld

Branche & Bedrijf 2413

Ekoplaza als enige super pro statiegeld

AMSTERDAM – De biologische keten Ekoplaza is als enige supermarktketen voorstander van een uitbreiding van de statiegeldregeling naar kleine blikjes en flesjes.

Aldi zegt neutraal te zijn als het om de invoering van statiegeld op kleine flesjes en blikjes gaat. Alle andere supermarktketens laten bij monde van brancheorganisatie CBL weten tegen te zijn, zo meldt Greenpeace op zijn website. De milieuorganisatie verzond in januari een vragenlijst naar 22 Nederlandse supermarkten met vragen over zwerfafval, statiegeld en duurzaamheid.

Ekoplaza wacht op composteerbare verpakkingen

Ekoplaza zegt als eerste en enige supermarktketen dat invoering van statiegeld vooralsnog het beste alternatief is. ‘Onze sterke voorkeur gaat uit naar een verpakking die geen schade kan aanrichten aan het milieu omdat deze volledig composteerbaar is’, liet Ekoplaza aan Greenpeace weten. ‘Dit is echter technisch nog niet mogelijk bij pet, waardoor statiegeld naar onze kennis het beste alternatief is.’

Greenpeace: tijd voor statiegeld

Greenpeace pleit al langer voor invoering van statiegeld en voert een campagne omdat de Tweede Kamer binnenkort debatteert over invoering op kleine flesjes en blikjes. Invoering vermindert volgens de milieubeschermers de hoeveelheid blikjes en flesjes in de natuur met 70 tot 90 procent. Jaarlijks zou dat tot wel 90 miljoen plastic flesjes schelen die in het milieu belanden.

Greenpeace pleit voor statiegeld op plastic flesjes

‘Supers bang voor hoge kosten’

Volgens Greenpeace marginaliseren supermarkten deze milieuwinst en zijn bang voor hoge kosten. Volgens Meike Rijksen, campagneleider plastic, zou dat meevallen: ‘Landen als Duitsland en Noorwegen laten zien dat dit systeem zich na een aantal jaar terugbetaald en zelfs winstgevend voor supermarkten is in te richten.’

‘Nederlanders willen statiegeld’

Volgens Greenpeace zijn veruit de meeste Nederlanders voorstander van statiegeld. De keten roept voorstanders van de invoering op om een online petitie te ondertekenen waarin supermarkten worden opgeroepen hun verzet te staken tegen de invoering van statiegeld.

Statiegeldalliantie

Ook de in november opgerichte Statiegeldalliantie, een initiatief van Recycling Network Benelux met inmiddels 101 leden, waaronder veel Nederlandse gemeenten, pleit voor invoering. De alliantie is een samenwerking van Nederlandse en Belgische organisaties die hun overheid aansporen om in 2018 statiegeldregelingen in te voeren of uit te breiden. Inmiddels zijn gemeenten zoals Amsterdam, Utrecht en Haarlem ook lid.

Reageer op dit artikel