nieuws

‘Winkelcriminaliteit gewelddadiger en professioneler’

Branche & Bedrijf 1498

‘Winkelcriminaliteit gewelddadiger en professioneler’
Archieffoto van een plofkraak, bij AH Stadskanaal. Foto: Huisman Media

DEN HAAG – Detailhandel Nederland waarschuwt dat de veiligheid in de detailhandel in het geding is door steeds zwaardere vormen van winkelcriminaliteit.

Volgens de branchekoepel wordt winkelcriminaliteit gewelddadiger en professioneler. Onder meer de onderbezetting bij de politie werkt volgens de branchekoepel vormen van zwaardere criminaliteit in de hand. Winkelcriminaliteit moet weer topprioriteit zijn bij de politiek en pinnen moet meer dan nu worden gestimuleerd.

Contant geld

De branchekoepel doet die oproep omdat de Tweede Kamer vandaag, donderdag, debatteert over winkelcriminaliteit, overvallen en plofkraken. Volgens Detailhandel Nederland is de aanwezigheid van contant geld een belangrijke oorzaak voor zware criminaliteit (overvallen) in de winkelstraten. Dat zou blijken uit politiecijfers die De Telegraaf inzag.

Zwaardere explosieven

Zo vonden er afgelopen jaar 87 aanvallen op geldautomaten plaats. Bijna net zoveel als een jaar eerder. Een trend daarbij is dat steeds zwaardere explosieven worden gebruikt. De plofkraken zorgen daardoor voor fors meer schade, ook aan omliggende winkelpanden, zegt Bert ter Steeg, secretaris criminaliteit bij Detailhandel Nederland. ‘Die schade kan per pand tot in de tienduizenden euro’s lopen.’

Sterke daling overvallen afgevlakt

Het aantal overvallen op winkels daalde in 2017 weliswaar licht naar 262 maar de aanwezigheid van contant geld maakt winkelstraten nog steeds tot een favoriet doelwit van overvallers. De sterke daling uit de jaren 2011 tot 2015 is tot stilstand gekomen. Detailhandel Nederland maakt zich dan ook grote problemen over capaciteitsproblemen bij de politie. ‘De ervaring heeft geleerd dat als de aandacht verslapt het aantal delicten weer toeneemt’, aldus Ter Steeg in de Telegraaf.

Supermarkten vaker slachtoffer

Van de 262 overvallen in 2017 waren er 88 gericht op supermarkten, een stijging met 14 in vergelijking met een jaar eerder. Ook januari 2018 laat met 8 overvallen op supermarkten ook alweer een stijging zien, in 2017 waren dat er 6 in dezelfde periode.

Reageer op dit artikel