nieuws

Consumentenprijzen in januari omhoog

Branche & Bedrijf 2177

Consumentenprijzen in januari omhoog

DEN HAAG – De consumentenprijzen in Nederland waren in januari 1,5 procent hoger dan een jaar eerder. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

In december was de prijsstijging van goederen en diensten op jaarbasis 1,3 procent.

Elektriciteit en gas oorzaak van stijging

De stijging van de consumentenprijzen nam toe door de prijsontwikkeling van elektriciteit en gas, aldus het statistiekbureau. De prijsontwikkeling van kleding had daarentegen een verlagend effect.

Consumentenprijzen indicator voor inflatie

De consumentenprijsindex (CPI) is een belangrijke indicator voor het verschijnsel inflatie, maar is niet hetzelfde. De index geeft het prijsverloop weer van een pakket goederen en diensten zoals dagelijkse boodschappen, kleding, benzine, huur en verzekeringspremies. Inflatie is breder dan de prijsontwikkeling van consumentengoederen en -diensten, want bijvoorbeeld ook koopwoningen, industriële producten, aandelen en goud veranderen van prijs.

Ook Europees geharmoniseerde prijsindex berekend

Naast de consumentenprijsindex berekent het CBS ook de zogenoemde Europees geharmoniseerde prijsindex. In januari was de prijsstijging van goederen en diensten in Nederland volgens deze index ook 1,5 procent. Een maand eerder was dat nog 1,2 procent.

Reageer op dit artikel