nieuws

Coop bijna failliet door stelende caissière

Branche & Bedrijf 7071

Coop bijna failliet door stelende caissière

DEN BOSCH – Een vestiging van Coop in Den Bosch is bijna failliet gegaan door een caissière die jarenlang geld uit de kluis stal.

Dat bleek vorige week voor de rechtbank in Den Bosch, meldt het Brabants Dagblad. De caissière heeft ettelijke tienduizenden euro’s verduisterd zonder dat dit winkeleigenaar Jack Paanakker opviel. In de periode van januari 2012 tot juni 2015 stal ze steeds wat geld uit de kluis waarvan ze een sleutel had. ‘Het is verschrikkelijk, want het is iemand die ik volledig vertrouwde. Ze werkte hier al sinds haar 15e’, aldus Paanakker in de krant.

Kosten besparen

Het ging door de diefstallen wel steeds slechter met de winkel en die kwam daardoor in de problemen. ‘De inkomsten waren nog hetzelfde. Ik dacht dat het lag aan de marges.’ De vestiging van Coop aan de Buitenpepersdreef ontsloeg zelfs vier medewerkers om zo flink op kosten te besparen.

Taakstraf en terugbetalen

De 30-jarige kassamedewerker is tot een taakstraf van 240 uur en een half jaar voorwaardelijk veroordeeld. Ook moet ze het door haar gestolen geld terugbetalen. Het zou gaan om een bedrag van minimaal €54.840. Dat is het bedrag dat de vrouw op haar eigen rekening stortte. Hoeveel contant geld ze heeft gehouden, is niet bekend. Wel loopt er een procedure tegen de vrouw om ook dat geld terug te krijgen.

Te laat spijt

Een maal voor de rechter bekende de vrouw en zei spijt te hebben. De rechtbank had moeite om die lezing te accepteren omdat ze nooit naar haar baas was gestapt om de diefstallen op te biechten. De rechter nam het haar vooral kwalijk dat ze geen rekening had gehouden met haar werkgever en collega’s, maar puur uit winstbejag handelde. Tussen de vier ontslagen medewerkers zat zelfs haar eigen broer, aldus Coop-franchisenemer Paanakker in het Brabants Dagblad.

Diefstal pas na vertrek caissière ontdekt

Pas na haar vertrek in juni 2015 ploos de ondernemer de boeken uit en vergeleek de roosters met de diefstallen. Pas toen kwam hij er achter dat de caissière, die 12 jaar bij hem in dienst was, de dader was. Paanakker is teleurgesteld omdat hij de vrouw volledig vertrouwde. ‘Ze werkte hier al sinds haar 15e. Het vertrouwen in mijn medewerkers kreeg natuurlijk een aardige deuk’, aldus de ondernemer, die meldt dat het nu weer financieel goed gaat met de winkel.

Plus-caissière sjoemelde met staatsloten

Fraude door caissières komt vaker voor. Vorige week eiste het OM dat een caissière van een Plus-vestiging in Gouda ruim €70.000 terugbetaalt aan haar werkgever.  In de periode van 2014 tot 2016 sjoemelde ze met staatsloten en lotto- en totoformulieren en fraudeerde met cadeaukaarten.

Reageer op dit artikel