nieuws

Nederland betaalt flink vaker contactloos

Branche & Bedrijf 1439

Nederland betaalt flink vaker contactloos
Diederik van der Laan

AMSTERDAM – De Nederlandse consument betaalde vorig jaar een geschat bedrag van €150 miljard via elektronische betaalmiddelen. Pinnen via bankpas of creditcard was daarbij veruit het populairst met twee derde van het totaal. Bijna de helft van het aantal pintransacties gebeurde via contactloos pinnen.

Dat meldde Betaalvereniging Nederland, waarin alle aanbieders van betaalsystemen zijn verenigd. Vooral in supermarkten en in de horeca is contactloos pinnen populair. Ruim een derde van alle contactloze betalingen gebeurt in supermarkten. Daarna volgen de horeca, met een aandeel van ruim 15 procent en onbemande verkoopautomaten, met ruim 7 procent. Ook bij onbemande verkoopautomaten wordt vaak op deze wijze betaald.

Contactloos stimuleert kleine pinbetalingen

Het totaal aantal pinbetalingen steeg met bijna 7,7 procent tot 3,9 miljard transacties. Bij twee derde van alle pinbetalingen was sprake van bedragen tot €20. Door de sterke groei van contactloos betalen in Nederland is het aandeel van relatief kleine pinbetalingen tot 5 euro fors toegenomen, met ruim 16 procent. Het gebruik van creditcards is in 2017 met meer dan 10 procent toegenomen, tot bijna 160 miljoen transacties.

Ook gebruik van creditcard stijgt

Vooral voor amusement als Netflix en Spotify bood de creditcard vaker uitkomst.   Het aantal onlinebetalingen met iDeal en creditcards nam met bijna een derde toe tot 455 miljoen. De omzet in de reisbranche, met name voor hotels, steeg het afgelopen jaar met 8,5 procent.

Zie ook: AH to go test kassaloos betalen

Reageer op dit artikel