nieuws

Leegstand winkels daalt voor derde jaar op rij

Branche & Bedrijf 2176

Leegstand winkels daalt voor derde jaar op rij

WOERDEN – De leegstand in aantal winkels is in 2017 voor het derde jaar op rij gedaald. Eind van dit jaar bedroeg de leegstand 7 procent.

Concreet betekent dit dat er per 1 januari 2018 ruim 600 panden minder leeg staan dan een jaar eerder, meldt onderzoeksbureau Locatus.

Andere invulling V & D panden

In vierkante meters is de leegstand vorig jaar nog sterker gedaald, namelijk met 0,6 procent. Dat komt vooral omdat veel van de voormalige V&D panden vorig jaar een andere invulling hebben gekregen. Op 31 december stond er bijna 200.000 m² minder leeg dan op 1 januari van 2017.

Vrijwel alle provincies

Leegstand neemt in vrijwel alle provincies af. Met uitzondering van Zeeland en Flevoland liep de leegstand in alle provincies terug, waarbij de sterkste afname te zien is in Overijssel en Limburg. Opvallend genoeg ook de twee provincies die procentueel de hoogste leegstand kennen. Daar waar het leegstandsprobleem het grootst is, neemt deze ook het sterkst af.

Niveau van voor de crisis

In de centra van de grootste steden en in de boodschappencentra zien we een sterk herstel. In de 17 grootste steden van Nederland ligt de leegstand al weer bijna op het niveau van voor de crisis.

Meubelbranche profiteert

De leegstand op meubelboulevards loopt het sterkst terug. De meubelbranche profiteert het meest van een aantrekkende economie en een verbeterende huizenmarkt. In de centra van middelgrote steden en in stadsdeelcentra is nog geen herstel waar te nemen. Deze centra hebben nog steeds te maken met een licht oplopende leegstand. De leegstand is in de centra van middelgrote steden ook veruit het hoogst.

Reageer op dit artikel