nieuws

Duurzaamheidsapp voor personeel

Branche & Bedrijf 1441

Duurzaamheidsapp voor personeel

WOERDEN – Het Vakcentrum wil zich meer profileren als adviseur op het gebied van duurzaamheid voor de leden. Opvallende initiatieven zijn een experiment met ‘broodbier’ en een app voor personeel.

De initiatieven spelen met name in winkels met het SSK-keurmerk, de betere supermarkten. Voor medewerkers van deze supermarkten ontwikkelde het Vakcentrum een opleidingsapp. ‘Met deze app op hun telefoon kunnen medewerkers zichzelf trainen om klanten te informeren over duurzame producten in de supermarkt en duurzaamheidsaspecten van de bedrijfsvoering. Duurzaamheid is een belangrijk aspect bij het beoordelen of een supermarkt in aanmerking komt voor het toekennen van het Super Supermarkt Keurmerk, een initiatief van het Vakcentrum’, aldus de organisatie.

Broodbier ontwikkelt met TNO

Duurzaamheid is een belangrijk thema voor de leden van het Vakcentrum, zo bleek eerder uit een ledenonderzoek. Mede daardoor ontstond het initiatief Broodbier. Dit is ontwikkeld in samenwerking met de Wageningen Universiteit om de reststromen uit supermarkten te beperken. Om de verspilling van brood tegen te gaan, houden Stichting Super Supermarkt (SSK) en de Wageningen University & Research (WUR) een pilot om oud brood te gebruiken als ingrediënt voor de productie van bier.

Met TNO energieleidraad opgesteld

Verder is met TNO is een Energieleidraad voor winkels opgesteld gericht vooral op de energiehuishouding. ‘De nieuwe leidraad geeft ondernemers adviezen met betrekking tot acties die op korte termijn rendement opleveren, maar geeft ook informatie over duurzame keuzes die op een termijn van 5 jaar of langer worden terugverdiend. De Energieleidraad geeft aan dat ondernemers er goed aan doen een tijdlijn van verduurzamingsacties op te stellen, zodat deze goed in de bedrijfsvoering kunnen worden ingepast’, aldus het Vakcentrum.

Focus tijden nieuwjaarsreceptie bekendgemaakt

De focus op duurzaamheid werd bekendgemaakt tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de Vakcentrumleden. Het Vakcentrum kent al langer regelingen voor het voordelig inkopen van energiebesparende LEC-verlichting, energie-adviezen en groene energie.

Reageer op dit artikel