nieuws

Bonden slepen Jumbo voor de rechter

Branche & Bedrijf 2779

Bonden slepen Jumbo voor de rechter

UTRECHT – Vakbonden FNV en CNV stappen naar de rechter om Jumbo te dwingen een half miljoen euro schadevergoeding te betalen voor het breken van het stakingsrecht. Daarover hadden de bonden het supermarktbedrijf eerder al een ultimatum gestuurd, maar Jumbo weigerde over de brug te komen.

Tijdens de stakingen bij het distributiecentrum van Jumbo in Woerden afgelopen voorjaar zou de leiding van het bedrijf tegen de regels in hebben geschoven met uitzendkrachten. Die stonden in eerste instantie ingeroosterd bij de afdeling kruidenierswaren, maar werden uiteindelijk ingezet op de afdeling vers, waar werknemers juist het werk hadden neergelegd.

Jumbo blijft ontkennen

Volgens de bonden heeft ook de Inspectie SZW al geconstateerd dat Jumbo fout zat. De grootgrutter wil daar echter niet van weten. ‘Wij spreken met klem tegen dat wij in april moedwillig de stakingswetgeving hebben geschonden’, verklaarde Jumbo’s financieel directeur Ton van Veen eerder deze week nog in De Telegraaf. FNV-bestuurder Debbie van Leiden zegt dat de bonden nu een dagvaarding voorbereiden. Die gaat naar verwachting volgende week de deur uit. ‘Jumbo is nergens toe bereid. Er rest ons niets anders dan naar de rechter te stappen’, aldus de vakbondsvrouw.

Bonden willen ook vergoeding imagoschade

De rekening van €500.000 is deels bedoeld om de organisatiekosten van de staking te kunnen compenseren. Daarnaast is er volgens de bonden sprake van imagoschade. Behalve Jumbo wordt ook OTTO WorkForce gedagvaard voor een dergelijke claim. Die uitzendorganisatie zou uitzendkrachten hebben laten werken op plekken waar werd gestaakt, terwijl OTTO wist van de acties.

Deze week juist akkoord

Juist deze week maakte Jumbo bekend op het gebied van logistiek een akkoord te hebben bereikt met de ondernemingsraad over nieuwe arbeidsvoorwaarden. Eerder had Jumbo al aangegeven geen heil meer te zien in gesprekken met de bonden en onderhandelingen over een nieuwe cao.

Zie ook: Jumbo weigert FNV- en CNV-claim te betalen

Reageer op dit artikel