nieuws

Amazon opent kassaloze winkel voor publiek

Branche & Bedrijf 3865

Amazon opent kassaloze winkel voor publiek
Foto: Shutterstock

SEATTLE – De kassaloze gemakswinkel van Amazon in Seattle wordt vandaag opengesteld voor het grote publiek. De grootste onlineretailer ter wereld doet dit na ruim een jaar van testen met alleen werknemers als klant.

Het systeem bij de 167 vierkante meter grote Amazon Go-winkel, in een kantoor van Amazon zelf, werkt met een combinatie van camera’s en sensoren om te volgen wat klanten van het schap pakken en wat ze weer terugzetten. Klanten kunnen uiteindelijk zonder een kassa te passeren de winkel uitlopen en betalen dan automatisch met de creditcard die is gekoppeld aan hun Amazon-rekening. Branche-experts in de Verenigde Staten gaven eerder aan dat deze technologie de supermarktindustrie drastisch kan veranderen. Amazon houdt zich echter nog op de vlakte over de plannen voor de toekomst. Het bedrijf wil tegenover persbureau Reuters niet zeggen of er plannen zijn voor meer Amazon Go-winkels. Wel wordt gemeld dat er geen plannen zijn om de techniek toe te passen bij de vorig jaar gekochte dochteronderneming Whole Foods Market.

Technologie had moeite met op elkaar lijkende klanten

De winkel opende in eerste instantie op 5 december 2016 de deuren voor werknemers van Amazon. Daarbij was het plan om de winkel begin vorig jaar al open te stellen voor het grote publiek. Dat gebeurde echter niet, volgens Reuters vanwege tegenslagen met de techniek. Zo zou de technologie moeite hebben gehad om klanten met een op elkaar gelijkende lichaamsbouw die tegelijk door de winkel liepen van elkaar te onderscheiden. Ook zorgden kinderen die producten verkeerd terugzetten in het schap voor chaos, zo melden bronnen aan het persbureau. Volgens Gianna Puerini van Amazon Go ging aan de opening van de winkel vier jaar aan voorbereidingen vooraf en werkte de techniek in de testfase prima.

Starbucks-bekers moeilijk uit elkaar te houden

‘Deze technologie bestond nog niet. We hebben de stand van zaken echt vooruitgebracht’, aldus Puerini. Ze wijst daarbij op twee Starbucks-bekers die vrijwel gelijk zijn en naast elkaar staan op het schap. De technologie heeft geleerd deze uit elkaar te houden. Klanten moeten voor ze de winkel ingaan overigens wel de app van Amazon Go openen en door een poortje naar binnen. Amazon Go richt zich vooral op producten voor directe consumptie en verkoopt een klein assortiment kruidenierswaren. Er is een medewerker aanwezig in de winkel die bij de aankoop van alcohol de leeftijd van klanten checkt. Zodra een product van het schap wordt gepakt, verschijnt deze op de rekening van de klant. Als het weer wordt teruggezet, wordt het weer verwijderd.

Ook in Nederland testen met versneld betalen

Ook in Nederland wordt geëxperimenteerd met het versnellen van het betalen in de supermarkt. Zo introduceerde AH de Tap to go-techniek in zijn gemakswinkels. Recent werd bekend dat contactloos betalen vooral ook in de Nederlandse supermarkten enorm in opmars is.

Zie ook: Wouter Kolk vindt initiatief Amazon briljant

Reageer op dit artikel