nieuws

Alliantie voor statiegeld groeit hard

Branche & Bedrijf 1946

Alliantie voor statiegeld groeit hard

DEN HAAG – De alliantie die pleit voor inzameling van petflessen en blikjes groeit hard.

Inmiddels telt de Statiegeldalliantie, een initiatief van Recycling Network Benelux, 101 leden, waaronder veel Nederlandse gemeenten. Een woordvoerder van de organisatie bevestigt woensdag berichtgeving hierover in Trouw.

Uitbreiding statiegeldsysteem

De alliantie pleit in Nederland voor de uitbreiding van het statiegeldsysteem. Zo zou hier ook statiegeld moeten komen op kleine flessen en blikjes, aldus de organisatie. In Vlaanderen pleit de organisatie voor de invoering van statiegeld.

Nederlandse en Belgische organisaties

De alliantie startte in november met 21 leden, half december was dit aantal al gegroeid naar 47 leden. De alliantie is een samenwerking van Nederlandse en Belgische organisaties die hun overheid aansporen om in 2018 statiegeldregelingen in te voeren of uit te breiden. Inmiddels zijn gemeenten zoals Amsterdam, Utrecht en Haarlem ook lid.

Consumentenbond lid geworden

Het totale aantal Nederlandse gemeenten dat zich heeft aangesloten ligt nu op 29. Zij vertegenwoordigen volgens de organisatie 3,4 miljoen mensen. Daarnaast is de Consumentenbond, de grootste consumentenorganisatie van Nederland, lid geworden. Verder gaat het om onder meer afvalbedrijven, een roeivereniging, milieuorganisaties, vrouwenbewegingen en bedrijven.

Signaal richting politiek

‘De laatste weken gaat het heel snel met het nieuwe aantal leden’, aldus de woordvoerder. Volgens hem is dat een mooi signaal richting de politiek. In Nederland debatteert de Tweede Kamer in maart over statiegeld.

Reageer op dit artikel