nieuws

Vegansuper Groningen failliet

Branche & Bedrijf 4180

Vegansuper Groningen failliet
Groningen 05-09-2017 veganistische winkel ‘Vegan Super” Johnny Lobo foto:Jan Willem van Vliet

GRONINGEN – De veganistische supermarkt Vegansuper in Groningen van Johnny en Benny Lobo sluit. De ondernemers hebben faillissement aangevraagd.

De ondernemers maakten dat woensdag via Facebook bekend. Dezelfde avond sloot de winkel zijn deuren. ‘Tot ons grote verdriet zijn wij genoodzaakt het faillissement van Vegansuper aan te vragen. Vanavond, woensdag 6 december, gaan we om 18:00 uur dicht. Morgen, donderdag 7 december, zijn we gesloten. Vrijdag 8 en zaterdag 9 december zullen we mogelijk beperkt open gaan, daarover plaatsen we morgen een bericht.’

Leverancier haalde producten terug

Het sluiten van de winkel was aanstaande, blijkt uit het bericht van de ondernemers. Doordat een leverancier zijn producten uit de winkel haalde, raakte de sluiting in een stroomversnelling. ‘We waren van plan nog twee weken open te blijven, maar vanmiddag heeft een van onze leveranciers besloten de handel terug te halen. Of andere leveranciers dat ook zullen doen, weten we morgen. Het hangt daar vanaf of we na morgen nog open gaan.’

Eerste veganistische super in het Noorden

Vegansuper van Johnny en Benny Lobo was de eerste veganistische supermarkt in de stad Groningen en in het hoge Noorden. De winkel opende vorig jaar oktober. De eerste weken na opening liep het storm. Klanten kwamen van heinde en verre, maar de belangstelling ebde weg.

Omzet Vegansuper trok iets aan

In september, bijna een jaar na opening, meldde Benny Lobo in Distrifood, dat de omzet na de eerste weken dramatisch inzakte. ‘Het ging zo hard dat we serieus in paniek waren. We vroegen ons af waar het zou stoppen’, zei ze drie maanden geleden. Wel zei ze goede hoop te hebben. Vanaf januari steeg de omzet weer en na de zomer liep die zelfs wat harder op. Ook dachten ze met een net gestarte webwinkel extra inkomsten te genereren.

Veel reactie op Facebook

Het bericht op Facebook ontlokte al meer dan 150 reacties van mensen. Die betreuren het dat Vegansuper de winkel sluit. Bedanken de ondernemers voor hun poging en wensen ze veel sterkte.  ‘Heel jammer..en… ik ben erg blij dat jullie er waren. Bedankt voor jullie poging! Jullie hebben veel gebracht (en er denk ik voor gezorgd dat een aantal grotere broeders in de stad nu producten in de schappen hebben die ze anders niet hadden) Dank jullie wel!’ schrijft Robert Mondria.

Niches lastig ondernemen

Dat het lastig ondernemen is in nichemarkten staat buiten kijf. De afgelopen jaren geopende verpakkingsloze supermarkten zoals Bag&Buy in Utrecht en winkels in Groningen en Coevorden sloten ook al vanwege gebrek aan klandizie noodgedwongen hun deuren.

Reageer op dit artikel