nieuws

Veganistische super van start in Zwolle

Branche & Bedrijf 3085

Veganistische super van start in Zwolle

Zwolle – Inwoners van Zwolle die veganistisch willen eten kunnen voortaan in hun eigen stad terecht bij de veganistische supermarkt De Buurvrouw

De eerste veganistische supermarkt van Zwolle, Vegan Foodstore De Buurvrouw aan het Meerminneplein in Zwolle is een initiatief van Wilke Huberts die pal  naast de supermarkt al langer lunchroom mangerie De Gillende Keukenmeiden uitbaat. De veganistische supermarkt wordt gerund door Meinou Teijken, meldt De Stentor. Naast veganistische producten  bestaat het assortiment ook uit glutenvrije- en suikervrije producten.

Veganisme is levensstijl

Volgens de twee is veganistisch zijn meer dan eten alleen. Het streven is immers om te eten en leven zonder dierlijke producten te gebruiken.  ‘Het is voor veel mensen een levensstijl’, zegt Teijken in dagblad De Stentor. Zelf is ze voor 90 procent veganistisch. Af en toe eet ze wel eens een eitje.  Huberts zegt af en toe ook wel eens vlees te eten, maar dan wel biologisch.

Vegan is groeiende markt

Het idee voor de veganistische supermarkt ontstond in de lunchroom. Gasten vragen daar vaak naar veganistische, suikervrij en glutenvrije broodjes en gebak. Meestal lukt het Huberts om aan die wens te voldoen. Maar ze ontdekte zo ook dat het voor mensen met een veganistische levensstijl moeilijk is om aan lekkere producten te komen in Zwolle. ‘Sterker nog, de dichtstbijzijnde vegan supermarkt zit in Groningen’, aldus Huberts. De meeste specialistische winkels zitten volgens haar in de Randstad, terwijl het een groeiende markt is.

Niet alleen levensmiddelen

Naast levensmiddelen omvat het assortiment ook gifvrije hygiëneproducten, veganistische makeup, kookboek, zeep, kaarsen en speciale tampons. ‘Gewone luiers en tampons zitten vol giftige stoffen’, aldus Teijken. Volgens de twee is het belangrijk om na  te denken over wat je eet en wat je op je lijf smeert. ‘Je hoeft niet veganistisch te zijn om daar bewust over na te denken.’

Reageer op dit artikel