nieuws

PvdA: ‘Supers betrekken bij landbouwakkoord’

Branche & Bedrijf 1134

PvdA: ‘Supers betrekken bij landbouwakkoord’
Archieffoto Distrifood

DEN HAAG – Supermarkten moeten betrokken worden bij een ‘nationaal landbouwakkoord’. Dat zegt PvdA-kamerlid William Moorlag.

In het plan van de PvdA voor een nationaal landbouwakkoord zouden boeren moeten meer geld krijgen voor hun producten. In ruil voor een ‘eerlijke prijs’ moeten zij hun dieren beter behandelen en de natuur helpen beschermen, vindt de PvdA.

‘Af van strijd boeren en natuurbeschermers’

Tweede Kamerlid William Moorlag wil af van de strijd tussen boeren en natuurbeschermers. Die zien hun belangen nog vaak als tegengesteld. Natuurorganisaties klagen dat boeren te weinig werk maken van dierenwelzijn en natuurbehoud. Boeren kunnen vaak nauwelijks het hoofd boven water houden en vrezen dat nog meer eisen hun de das omdoen.

‘Supers ook bij landbouwakkoord betrekken’

Om boeren te kunnen belonen met een hogere prijs, wil Moorlag ook de supermarkten en de voedingsindustrie bij het akkoord betrekken. Boeren die hun dieren en de natuur in gevaar brengen, moeten wat de PvdA’er betreft juist op hun tellen passen. De supermarkten moeten nog eens nadenken of ze wel van zulke boeren willen afnemen, vindt Moorlag. Wie geen beterschap toont moet een beroepsverbod kunnen krijgen. De boeren zelf doen er volgens de PvdA goed aan een gedragscode op te stellen.

Reageer op dit artikel