nieuws

Oprichter Amazon rijkste man ter wereld

Branche & Bedrijf 11557

Oprichter Amazon rijkste man ter wereld
Foto: Shutterstock

NEW YORK – Amazon-oprichter Jeff Bezos is met een vermogen van honderd miljard dollar de rijkste man ter wereld. Hij is op de ranglijst Microsoft-oprichter Bill Gates gepasseerd.

Gates heeft volgens het bureau Bloomberg een vermogen van 91,6 miljard dollar. Hij zag zijn vermogen dit jaar met dik 34 miljard dollar oplopen tot bijna 100 miljard dollar. Daarmee is Bezos Bill Gates voorbijgegaan. De medeoprichter van Microsoft gaf dit jaar ook veel geld weg aan goede doelen. Gates kreeg er niettemin een kleine 9 miljard dollar bij.

Rijkste retailer ter wereld

Daarmee is Bezos ook automatisch de rijkste retailer ter wereld. Op de vierde plaats van de Bloomberg-ranglijst is kledingtycoon Amancio Ortega, van Zara-eigenaar Inditex, de volgende retailer met 76,7 miljard dollar als vermogen, ruim 3,6 miljard meer dan een jaar eerder. Bernard Arnault, grootaandeelhouder in Carrefour en LVMH, staat met 63,6 miljard dollar op de zesde plaats van de ranglijst van rijkste mensen ter wereld. Ingvar Kamrad van Ikea is tiende met 52,4 miljard dollar.

Familie achter Walmart ook weer flink rijker

De ranglijst van rijkste mensen ter wereld werd vele jaren gedomineerd door leden van de familie Walton, het nageslacht van Walmart-oprichter Sam Walton. In de loop der jaren zijn zij gezakt op de ranglijst. Rob Walton, Jim Walton en Alice Walton staan nu met vermogens tussen de 45,6 en 46,8 miljard dollar op plekken 14,15 en 16. Zij kregen er in het jaar allen zo’n 12 miljard dollar bij volgens Bloomberg.

Rijkste Nederlander op tachtigste plaats

De rijkste persoon van Nederland, Charlene de Carvalho-Heineken, staat volgens Bloomberg met een vermogen van 15,7 miljard dollar op de tachtigste plaats van de ranglijst. Lidl-oprichter Dieter Schwarz zit op 23,7 miljard dollar en staat 35e op de ranglijst. Karl Albrecht junior haalt met 13,5 miljard dollar nog net de top honderd (97),

Reageer op dit artikel