nieuws

OK app moet afrekenrevolutie ontketenen

Branche & Bedrijf 10715

OK app moet afrekenrevolutie ontketenen

AMSTERDAM – In stilte werkt een groep ontwikkelaars met veel kapitaal aan de Picnic-achtige startup OK. De door OK ontwikkelde app moet een betaalrevolutie in de supermarkt ontketenen waardoor de klant met zijn mobiel in de super in een beweging gaat betalen, korting krijgt en spaarpunten krijgt bijgeschreven. Achter het initiatief staat de Quote 500 familie Wessels (plek 3 met €4 mrd), de oprichters van Fox-IT en ontwikkelaars betrokken bij iDeal.

OK bereidt een gefaseerde lancering in 2018 voor met 100 grote retailers, merken en ticketshops, waaronder supermarkten. Daarbij worden de namen van Plus, AH en Jumbo genoemd. initiatiefnemers zijn grote partijen met veel expertise. Aandeelhouders zijn onder andere Reggeborgh, de private investeringspartij van de familie Wessels. Grondlegger van het kapitaal, Dik Wessels, overleed deze maand. Hij stond voor zijn dood op plek 3 in de Quote 500 met een geschat kapitaal van €4 miljard. Mede-aandeelhouders zijn ook Ronald Prins en Menno van der Marel, oprichters van Fox-It. Fox-It is een internationaal bekend softwarebeveiligingsbedrijf dat grote opdrachten verricht voor onder andere de Nederlandse en Amerikaanse overheid. Verder zijn ontwikkelaars van het oorspronkelijk ontwikkelteam van iDEAL betrokken bij het project. IDeal is het systeem van de banken voor onlinetransacties.

App moet vliegwiel creëren

CEO Olaf Litjens van OK: ‘Met onze eerste 100 partners waarborgen we voldoende acceptatiepunten in Nederland en zijn we aanwezig in alle sectoren. Alleen dan creëer je het vliegwiel dat nodig is om mobiel betalen grootschalig van de grond te krijgen, zodat de consument zijn portemonnee écht thuis kan laten. Retailers zijn enthousiast, omdat met de marketing- en salesdiensten van OK optimaal invulling wordt gegeven aan een omni-channel oplossing ‘beyond’ betalen.’

Gesprekken met AH, Jumbo en Plus

Volgens bronnen van Distrifood zouden gesprekken lopen met AH, Plus en Jumbo. Deze drie partijen bevestigen alle drie tegenover deze site dat zij de ontwikkeling van dit type technologie op de voet volgen. Zij willen niet bevestigen of zij daadwerkelijk aan tafel zitten.  AH: ‘Onze visie is dat het registreren en betalen van producten in de toekomst automatisch kan – daarom kijken we met grote interesse dit soort ontwikkelingen.’ Jumbo: ‘Wij kijken continu naar mogelijkheden om het boodschappen doen nog makkelijker te maken voor onze klanten. Daarvoor kijken we ook naar innovatieve oplossingen zoals nieuwe betaalplatformen. Op dit moment zijn we ons aan het oriënteren.’ Plus tenslotte: ‘We vinden het een interessante ontwikkeling die we verder volgen. Het is echter te voorbarig om aan te geven dat we launching partner zijn.’

OK onderhandelt

Supers moeten met een softwareupdate hun kassasystemen opwaarderen. Volgens woordvoerder Marieke Visser van OK zit het bedrijf inderdaad met alle supermarktketens aan tafel. Over twee weken wil OK met namen naar buiten komen. ‘Het ziet er heel goed uit’, aldus Visser. Over de betaalkosten: ‘Daar kunnen wij nu nog niet al te specifiek over zijn, aangezien dit ook nog onderwerp van gesprek is tussen OK en de betrokken partijen.’ Een andere belangrijk obstakel is het vertrouwen dat klanten moeten hebben in de app die hun betaaltransacties gaat uitvoeren. Als de supermarkten instappen is dat een teken van vertrouwen. Visser: ‘Overigens kan de klant die zijn telefoon verliest overal via internet inloggen en zijn OK app ‘bevriezen’ zodat niemand bij zijn virtuele portemonnee kan.

Geld

De partijen hebben het geld en de middelen beschikbaar gesteld om de app OK te lanceren. Kortweg gesteld: met OK op de telefoon kan een klant in de toekomst bij de supermarkt met een beweging zijn boodschappen betalen. Hij schrijft tegelijkertijd zijn spaarpunten bij en wisselt die ene Unilever-coupon in. Het systeem maakt daarmee een einde aan het sparen van papieren zegeltjes en aan de pinpas. Voor de klant werkt de OK-app simpel: hij wordt gedownload, de klant voegt zijn betaalpassen en creditkaarten toe en geeft een machtiging aan OK. De klant kan een limiet kiezen om zonder OK-code af te rekenen. Als een klant betaalt wordt het bedrag van zijn gekozen rekening afgeschreven. Een derdengeldrekening betaalt vervolgens aan bijvoorbeeld de supermarkt, vliegtuigmaatschappij of bioscoop. Het systeem gaat immers veel verder dan alleen de supermarkt. Voor succes zijn supermarkten wel belangrijk omdat zij veel transacties vertegenwoordigen en daardoor de klant vertrouwd kunnen maken met de app.

Serieus

Alles bij elkaar opgeteld is OK hiermee een serieuze kandidaat in het spel rondom de betaalrevolutie die in Nederland zich gaat aftekenen. Want daar zijn alle experts het al over eens. In China is de app Wechat al stevig ingeburgerd. Dat is een app die facebook, Twitter en Whatsapp combineert met betaalmogelijkheden en ticketreserveringen. Apple werkt aan de uitrol van de Apple Wallet met het betaalsysteem ApplePay. De Nederlands banken hebben ondertussen ook allerlei apps uitgerold waarmee klanten kunnen sparen, betalen of beleggen. Het gaat dan om apps als Peaks (Rabo) of Tikkie (ABN Amro). Visser: ‘Nadeel van deze systemen is dat zij of gebonden zijn aan specifieke hardware, dus alleen iPhone of Android, of gebonden zijn aan specifieke groepen zoals klanten van de Rabobank. Deeloplossingen dus.’ OK zou een serieuze kandidaat in de strijd zijn om de betaalrevolutie omdat het platfom-onafhankelijk werkt en universeel toepasbaar is.

Nieuwe Europese wetgeving

Op de achtergrond speelt nog nieuwe Europese wetgeving rondom betalen. Het monopolie van banken wordt daardoor doorbroken. Deze PSD2 wetgeving verplicht Europese banken om de particuliere betaalrekening(en) toegankelijk te maken voor bedrijven (banken en niet-banken), mits klanten daar toestemming voor geven. Klanten kunnen via deze bedrijven ook betalingen doen, als deze bedrijven in het bezit zijn van de juiste vergunningen. Er worden geen gegevens gedeeld of betalingen verricht zonder toestemming van de klant. Visser: ‘Deze wetgeving komt eraan. Banken moeten derden toegang geven en met OK sorteren wij op deze wetgeving voor. Al zijn nog veel details voor iedereen op dit moment onduidelijk.

Reageer op dit artikel