nieuws

Jumbo wijst claim ‘stakingbrekers’ van hand

Branche & Bedrijf 3170

Jumbo wijst claim ‘stakingbrekers’ van hand

VEGHEL – Jumbo spreekt met klem tegen moedwillig stakingsbrekers te hebben ingezet in de distributiecentra. De bonden zouden met hun claim vooral op zoek zijn naar publiciteit.

Dat meldt Jumbo in een reactie aan persbureau ANP. Vanmorgen kwamen CNV en FNV met een schadeclaim van €500.000 omdat Jumbo tegen de regels in tijdens stakingen bij distributiecentra zou hebben geschoven met uitzendkrachten. ‘Jumbo heeft tot en met donderdag 4 januari 2018 de tijd om gehoor te geven aan de sommatie. Doet Jumbo dit niet, dan volgt een gang naar de rechter’, zo schrijven de bonden.

Organisatiekosten en imagoschade

Inspectie SZW zou de claim van de bonden onderbouwen. De rekening van €500.000 is deels bedoeld om de organisatiekosten van de staking te kunnen compenseren. Daarnaast is er volgens de bonden sprake van imagoschade.

Jumbo erkent enkele onrechtmatigheden

Jumbo verwijt de bonden echter juist publiciteit te zoeken met een claim die op geen enkele wijze financieel is onderbouwd. Het bedrijf spreekt met klem tegen dat tijdens de stakingen in de week voor Pasen moedwillig de stakingswetgeving is geschonden. Wel erkent het supermarktbedrijf dat in een aantal gevallen bij de inzet van uitzendkrachten onrechtmatigheden zijn geconstateerd.

Verwijt stakingsbrekers is niet realistisch

Volgens Jumbo is het echter niet realistisch om aan te nemen dat je met acht uitzendkrachten, waarover in het rapport van Inspectie SZW wordt gerept, een staking kunt breken en een groot distributiecentrum met in totaal circa zevenhonderd medewerkers in bedrijf kunt houden. Niettemin zal Jumbo onderzoek doen binnen de eigen organisatie. Ook gaat de grootgrutter in overleg met uitzenders over de kwestie.

Eenzijdige loonsverhoging

Het conflict tussen Jumbo en de vakbonden trok eerder dit jaar veel publiciteit. De supermarktorganisatie kondigde begin april aan zelf de lonen van het personeel te verhogen.

Reageer op dit artikel