nieuws

‘Een op vijf supermarkten open op 1 januari’

Branche & Bedrijf 9498

‘Een op vijf supermarkten open op 1 januari’
Foto: Shutterstock

AMSTERDAM – Steeds meer supermarkten openen hun deuren op nieuwjaarsdag. Volgens cijfers van openingstijden.nl opent één op de vijf supermarkten op 1 januari zijn deuren.

Niet eerder gingen er zo veel winkels op de eerste dag van het jaar open. In 2015 was slechts 5 procent van het aantal supermarkten op nieuwsjaarsdag geopend. De vestigingen gaan wel een paar uur later open dan op een normale maandag.

Mogelijkheid Winkeltijdenwet te omzeilen

De Winkeltijdenwet bepaalt dat winkels gesloten moeten zijn op de eerste dag van het nieuwe jaar. Gemeenten hebben echter de mogelijkheid om ondernemers een vrijstelling te verlenen op dit verbod, en dat gebeurde volgens de onderzoekers in tweehonderd gemeenten.

Minstens 668 open op 1 januari

Eerder achterhaalde Distrifood vergelijkbare cijfers. Uit een inventarisatie bij alle formules bleek dat minstens 668 supermarkten open zijn op 1 januari. Het aantal is waarschijnlijk nog wat groter, omdat Spar en Aldi  geen gegevens konden aanleveren. (Klik op de tabel om deze uit te vergroten).

Reageer op dit artikel