nieuws

Bonden eisen half miljoen van Jumbo

Branche & Bedrijf 3518

Bonden eisen half miljoen van Jumbo
Archieffoto: Distrifood

WOERDEN – Vakbonden CNV en FNV eisen 500.000 euro schadevergoeding van Jumbo voor het breken van het stakingsrecht. Komt de supermarktketen niet voor 4 januari over de brug, dan volgt een gang naar de rechter.

Tijdens de stakingen bij het distributiecentrum van Jumbo in Woerden eerder dit jaar zou de leiding van het bedrijf tegen de regels in hebben geschoven met uitzendkrachten. Die stonden in eerste instantie ingeroosterd bij de afdeling kruidenierswaren, maar werden uiteindelijk ingezet op de afdeling vers, waar werknemers juist het werk hadden neergelegd. ‘Jumbo heeft tot en met donderdag 4 januari 2018 de tijd om gehoor te geven aan de sommatie. Doet Jumbo dit niet, dan volgt een gang naar de rechter’, zo schrijven de bonden.

Jumbo zakt volgens FNV erg diep

Volgens de bonden is het breken van de staking ook door de Inspectie SZW geconstateerd. Debbie van Leiden van FNV Handel: ‘Jumbo is een grote speler en kent de regels. Het weet dat er geen uitzendkrachten mogen worden ingezet op plekken waar wordt gestaakt. Niettemin gaf Jumbo daartoe opdracht en liet het Otto de wet overtreden. Door zo te handelen, maakte Jumbo een lange neus naar zijn werknemers, de bonden en de wet. Het is absoluut respectloos naar de duizenden distributiewerkers die zich dagelijks inzetten voor Jumbo. Dieper dan dit kan je, volgens mij, als werkgever niet zakken.’

Volgens CNV past gedrag in patroon

‘Wat Jumbo in feite doet, is vakbondsleden pesten’, stelt Kitty Huntjens van CNV Vakmensen in het persbericht over de claim. ‘Het past in een langere reeks incidenten waarin Jumbo willens en wetens het evenwicht in arbeidsverhoudingen verstoort, ten koste van de duizenden werknemers en hun vakbonden. De medewerkers staken voor goede arbeidsvoorwaarden, dat is hun recht. Door dat recht te ondermijnen, schoffeert Jumbo de eigen medewerkers in de distributiecentra. Helemaal nu Jumbo intussen met man en macht de bonden buiten de deur houdt door een eigen arbeidsvoorwaardenregeling af te sluiten, in plaats van de cao-onderhandelingen voort te zetten.’

Ook claim tegen Otto Workforce

Behalve Jumbo heeft ook Otto WorkForce een claim aan de broek gekregen. De uitzendorganisatie zou uitzendkrachten hebben laten werken op plekken waar werd gestaakt, terwijl Otto wist van de acties. De zaak rond de distributiecentra van Jumbo zorgde eerder ook politiek voor ophef.  Deze mogelijke rechtszaak komt bovenop een ander juridisch conflict tussen onder meer Jumbo en de vakbonden. FNV sleept een aantal supermarktketens voor de rechter vanwege de omgang met wettelijk verplichte toeslagen. 

 

Reageer op dit artikel