nieuws

Aldi dreigt Mierlo opnieuw met miljoenenclaim

Branche & Bedrijf 3846

Aldi dreigt Mierlo opnieuw met miljoenenclaim
Aldi Mierlo in aanbouw. Foto: Distrifood

MIERLO – Aldi waarschuwt de gemeente Geldrop/Mierlo voor de financiële gevolgen die de sluiting van een nieuw filiaal in Mierlo kan hebben.

Volgens Aldi neemt de gemeente een financieel risico van meer dan €10 miljoen als ze voet bij stuk houdt en blijft afkoersen op een sluiting van het filiaal dat deze week opent. Dat stelt een woordvoerder van Aldi in het Eindhovens Dagblad. De discounter en de projectontwikkelaar dreigden eerder ook al met een claim. 

Geen extra supermarkt

De gemeente wil er geen supermarkt meer bij hebben in de kern Mierlo. Drie supermarkten, een Plus, AH en Lidl, zijn volgens het bestuur genoeg. Ook de concurrerende supers zijn tegen, maar haalden bakzeil. De Aldi komt in nieuwbouw waarvan de gemeente dacht dat het pand voor de Boerenbond bestemd was en wil nu het bestemmingsplan wijzigen.

Conflict Aldi en Mierlo verscherpt

Het conflict rond het Aldi-filiaal, dat deze week opende, is nu verder verscherpt doordat het college van B en W een advies van de eigen bezwaarcommissie naast zich neerlegde. B en W hebben Aldi een dwangsom van €1250 per dag opgelegd dat de winkel open is, met een maximum van €37.500. Aldi protesteerde daartegen, kreeg gelijk van de bezwaarcommissie maar het gemeentebestuur legt dat bezwaar naast zich neer. Overigens oordeelde de rechter eerder dat Aldi die dwangsom vooralsnog niet hoeft te betalen.

Zelfde zaak in Eindhoven

Aldi noemt volgens het Eindhovens Dagblad geen exact bedrag maar verwijst volgens de krant naar eenzelfde zaak in Eindhoven. De gemeente sloot daar een Lidl-vestiging  aan de Hofdijkstraat na speciaal daartoe het bestemmingsplan te wijzigen. Daarop is een schadeclaim ter hoogte van €1,8 miljoen ingediend voor waardevermindering van het terrein. Lidl claimde daar bovenop een schade van €9,3 miljoen.

Uitkomst ongewis

Of de Eindhovense claims worden toegekend, is nog onduidelijk. Eindhoven is volgens de krant in onderhandeling om te schikken. De gemeentebestuurders hebben er blijkbaar niet alle vertrouwen in. Het volledige bedrag als financieel risico in de gemeentelijke boekhouding opgevoerd.

Reageer op dit artikel