nieuws

Plus: Uitspraak folders raakt ons

Branche & Bedrijf 4414

AMSTERDAM – Plus gaat zich beraden op de uitspraak in de zaak rond het verspreiden van folders in Amsterdam.

Plus: Uitspraak folders raakt ons

Folderaars hebben een rechtszaak die ze tegen de gemeente Amsterdam aanspanden verloren.Vanaf januari mogen in Amsterdam alleen nog maar reclamefolders worden bezorgd bij mensen met een ja-ja-sticker. Plus zegt in een korte reactie tegen RTLZ zich te gaan beraden, want ‘dit zal ook Plus raken’.

Albert Heijn verwijst door naar Detailhandel Nederland

Albert Heijn wil tegen RTLZ niet zelf reageren, maar verwijst naar Detailhandel Nederland. Die verwijzen op hun beurt weer naar de Raad Nederlandse Detailhandel. Die is fel tegenstander van de maatregel. Volgens de belangenvereniging zorgen folders ervoor dat consumenten ‘goed geïnformeerde keuzes kunnen maken over goederen en diensten en om geld te besparen’. Dde Raad Nederlandse Detailhandel beweert dat 29 procent van de omzet van winkeliers het gevolg is van reclamefolders.

Vomar en Jumbo willen niets kwijt

Vomar en Jumbo wilden tegen RTLZ niets kwijt over de beslissing. Drogisterij Kruidvat noemt de beslissing spijtig. Het bedrijf is nu van plan om consumenten meer digitaal te gaan benaderen. De beslissing van de rechter betekent een omkering van de huidige stand van zaken, waar mensen die geen folders willen een nee-ja- of nee-nee-sticker moeten plakken. De Amsterdamse wethouder voor Duurzaamheid Abdeluheb Choho denkt dat ‘heel Nederland dit Amsterdamse voorbeeld gaat volgen’.

Ook andere gemeenten willen folder bannen

MailDB, brancheorganisatie van de folderverspreiders, uitte eerder in Distrifood al kritiek op de nieuwe folderplannen. Voorzitter Stephan van den Eijnden stelde onder meer dat andere gemeenten het voorbeeld van Amsterdam zullen volgen, wanneer het beleid wordt geïmplementeerd. ‘Met alle economische gevolgen van dien’, zei Van den Eijnden toen. Volgens RTLZ willen ook Amstelveen, Den Haag, Haarlem, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg, Utrecht en Zaanstad af van het reclamedrukwerk.

Reageer op dit artikel