nieuws

Online: 860 supers hebben zelf bezorgdienst

Branche & Bedrijf 2826

Online: 860 supers hebben zelf bezorgdienst

DOETINCHEM – Zo’n beetje één op de vijf supermarkten in Nederland bezorgen vanuit de winkel zelf boodschappen thuis. 28 procent fungeert als afhaalpunt voor boodschappen.

Dat blijkt uit een inventarisatie van de online supermarktvergelijker Boodschappenspot op basis van op de websites van supermarkten zelf gepubliceerde informatie. In totaal werd daarbij gekeken naar 3893 supermarkten van achttien supermarktketens. Onder de vanuit de winkel bezorgende supermarktketens is Plus met 248 vestigingen koploper.

Jumbo en Coop de nummers twee en drie

Jumbo is op dat vlak de nummer twee met 222 winkels, gevolg door Spar met 210 vestigingen. Bij Coop worden vanuit 137 supermarkten boodschappen thuisbezorgd bij consumenten, Dekamarkt heeft er 15. AH-boodschappen, het ondernemersalternatief binnen AH, zit op 25. Bij de andere supermarktketens is het aantal winkels beperkt, worden boodschappen vanuit een centraal distributiecentrum verzameld en bezorgd of ze doen helemaal niet (meer) aan thuisbezorgen.

Jumbo is koploper in afhaalpunten

Als het aankomt op het aantal afhaalpunten in winkels is Jumbo koploper met 350, gevolgd door Plus met 222, Coop met 156, Deen met 70 en Albert Heijn met 45 (exclusief 25 via AH-boodschappen.nl).

‘Zelfbezorgende supermarkten zijn flexibeler’

Volgens Hans Kistemaker van Boodschappenspot zijn supermarkten die zelf bezorgen flexibeler, zo stelt hij op basis van een rondvraag. ‘Voor ‘het oude vrouwtje’ dat nét buiten het bezorggebied valt, zal een lokale Coop of Plus snel een uitzondering maken. En even een belletje naar de lokale Spar met de vraag of WC-papier aan de bestelling toegevoegd kan worden, is vaak gewoon mogelijk. De bezorger die vanuit een centraal distributiesysteem wordt aangestuurd is daarentegen vaak accurater qua bezorgtijd en volledigheid van de bestelling.’

Reageer op dit artikel