nieuws

Hoger beroep in zaak rond ja-ja-sticker

Branche & Bedrijf 1700

AMSTERDAM – Folderverspreiders gaan in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank over de invoering van de ja-ja-sticker door de gemeente Amsterdam.

Hoger beroep in zaak rond ja-ja-sticker

Op 22 november 2017 oordeelde de rechtbank dat de gemeente Amsterdam deze, van het landelijke systeem afwijkende, sticker mag invoeren. De maatregel wordt per 1 januari 2018 ingevoerd. Brancheorganisatie MailDB, KVGO (Koninklijk Verbond van Grafische Ondernemingen) en reclameverspreider Spotta gaan hiertegen in hoger beroep.

Onzorgvuldig en onvoldoende gemotiveerd

De partijen zijn van mening ‘dat een juridische basis hiervoor ontbreekt en dat de belangen van de sector niet of in ieder geval onvoldoende zijn betrokken in de besluitvorming’. Ook vindt men  dat de invoering van de  sticker onzorgvuldig is voorbereid. ‘Mede omdat de inbreng van belanghebbenden is genegeerd of te laat is gevraagd. Hieraan is de rechtbank ten onrechte voorbij gegaan’, meldt de groep in een persbericht. De partners vinden verder de uitspraak van de rechtbank onvoldoende overtuigend gemotiveerd. Zolang het hoger beroep loopt staat de rechtmatigheid van de invoering van de sticker niet vast.

Nieuwe campagne met retailers

Ondertussen werken de partners, onder voorbehoud van de uitkomst van het hoger beroep, bij wijze van pilot aan de uitrol van een systeem zoals de gemeente Amsterdam dat voorstaat. MailDB is gestart met de campagne ‘Zetjebrievenbusopgroen’ om Amsterdammers te voorzien van een ja-ja-sticker. Hiermee kunnen zij aangeven dat zij ongeadresseerde folders willen (blijven) ontvangen. Verschillende retailers hebben inmiddels displays met stickers en posters in hun winkels geplaatst (zie foto) en de sticker is meegestuurd met de huis-aan-huis verspreiding van het folderpakket. Consumenten die nog geen sticker hebben ontvangen kunnen deze gratis aanvragen op zetjebrievenbusopgroen.nl.

Reageer op dit artikel