nieuws

Jumbo vier keer doelwit zelfde inbreker

Branche & Bedrijf 2304

Jumbo vier keer doelwit zelfde inbreker
Foto: Koen Suyk (ANP)

DEN BOSCH – Het filiaal van Jumbo aan de Azalealaan in Helmond was vier keer doelwit van dezelfde inbreker totdat de man op heterdaad werd betrapt.

Doordat een agent in juni dit jaar een inbreker op heterdaad betrapte toen deze ’s nachts uit het raam van een Jumbo-filiaal klom, zijn in een klap vier inbraken bij de supermarkt opgelost. Dat betoogde de officier van justitie in een zaak die tegen de 27-jarige verdacht diende bij de rechtbank in Den Bosch. Volgens haar had de man ook drie eerdere inbraken bij het Jumbo-filiaal op zijn geweten, meldt het Eindhovens Dagblad.

Big shoppers met sigaretten

De 27-jarige verdachte uit Den Bosch kwam de winkel binnen door een ruit in te gooien. Toen hij door hetzelfde raam wilde vluchten, werd hij gezien. In de supermarkt stonden al een aantal met sigaretten gevulde big shoppers klaar die hij in zijn vlakbij geparkeerde bestelbusje wilde laden.

Zelfde werkwijze

Diezelfde werkwijze had de politie eerder gezien. Nog geen maand ervoor was er ook al een steen door de ruit gegaan en waren er sigaretten meegenomen in big shoppers. Ook toen was een wit bestelbusje gesignaleerd. Op camerabeelden was te zien dat de dader precies dezelfde kleren droeg als de 27-jarige toen hij werd betrapt. Een zelfde scenario speelde zich ook af op 30 mei. In totaal zou hij zo samen met een mededader voor €30.000 aan sigaretten hebben buitgemaakt.

‘Genoeg bewijs tegen inbreker’

Volgens het OM is het genoeg om drie inbraken en een poging tot een vierde te bewijzen. De 27-jarige is op diverse manieren herkend. Zijn advocaat is het daar niet mee eens. De man is herkend aan zijn manier van lopen, zijn kleren en zijn neus. Volgens hem zijn er echter geen heldere beelden van zijn gezicht en de man ontkent de drie gelukte inbraken.

Sinds arrestatie geen inbraken meer

Volgens de officier van justitie is er teveel toeval om te twijfelen aan de identiteit van de dader. Daarnaast is er sinds zijn arrestatie niet meer ingebroken in het Jumbo-filiaal. Volgens haar is er geen clementie meer, de man heeft een flink strafblad en de reclassering wil hem niet langer begeleiden. Ze eist daarom vijftien maanden cel en het uitzitten van een nog openstaande straf van een half jaar. Volgens de advocaat is het half jaar voorarrest meer dan genoeg straf voor de enkele bewezen poging en vroeg om vrijspraak.

Filiaal vaker doelwit

Het Jumbo-filiaal heeft vaker last van criminaliteit. In januari van dit jaar werd ook al in het kantoor van de supermarkt ingebroken waarbij een geldbedrag werd buitgemaakt.

Reageer op dit artikel